ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Χωρίς λεφτά το ΑΠΘ – Δεν έχει χρήματα να πληρώσει για νερό και ρεύμα!

ΥΓΕΙΑ και ΠΑΙΔΕΙΑ, οι μεγάλοι ασθενείς χωρίς γιατρειά!
Από το καλοκαίρι του 2018, που θα "βγούμε"... από τα μνημόνια, λεφτά θα υπάρχουν...

Άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, ζουν παρόμοιες καταστάσεις; 
Κατ' όνομα ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ!

thessnews.gr
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ 

Δεν έχει λεφτά για νερό και ρεύμα το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας - Έλλειμμα 5,6 εκατ. για το 2017 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 
«Δεν έχουμε λεφτά να πληρώσουμε το ρεύμα», σχολιάζει στην ThessNews ο αναπληρωτής Πρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, Νίκος Βαρσακέλης, περιγράφοντας την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ίδρυμα και συνεχίζει: «Στείλαμε αίτημα για να αξιοποιήσουμε και τα τελευταία ποσά από τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και πάλι κάτι θα παραμείνει απλήρωτο».
«Μιλάμε για ένα τεράστιο πρόβλημα. Με εξαίρεση το αέριο, δεν υπάρχουν λεφτά για να πληρωθούν οι λογαριασμοί του Αριστοτελείου, όπως ρεύμα και θέρμανση, τηλέφωνο και δημοτικά τέλη», διευκρινίζει.
Το Αριστοτέλειο θα παρουσιάσει, στα τέλη του τρέχοντος οικονομικού έτους, έλλειμμα ύψους 5,6 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πρυτανείας. Τα τρία προηγούμενα έτη, σχολιάζουν οι ιθύνοντες στην ThessNews, το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάλυπταν τα αποθεματικά του Πανεπιστημίου, που όμως αυτή τη στιγμή αγγίζουν οριακά τα 4 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα ισοσκελισμού στον προϋπολογισμό.
Εξάλλου, με τα ταμειακά διαθέσιμα να πιάνουν «πάτο» και την επόμενη δόση της κρατικής χρηματοδότησης να εκταμιεύεται τον Ιούνιο, το ΑΠΘ θα παραμείνει για ένα ολόκληρο εξάμηνο χωρίς καθόλου χρήματα στα ταμεία και, κατά συνέπεια, χωρίς τη δυνατότητα αποπληρωμής έκτακτων αναγκών για θέρμανση, ηλεκτρισμό, καθαριότητα αλλά και ερευνητικές και εκπαιδευτικές λειτουργίες.
Το ετήσιο κόστος για τη λειτουργία και την κάλυψη των βασικών αναγκών του Αριστοτελείου, με βάση τις κοστολογημένες αξιολογήσεις των ιθυνόντων της Πρυτανείας που έχουν παρουσιαστεί, ήδη από τον Μάρτιο, στο υπουργείο Παιδείας, ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, από αυτό το ποσό μόλις τα 4 εκατ. αφορούν το κόστος εκπαίδευσης και τα 1,7 εκατ. τα αναλώσιμα έξοδα, ενώ αυτές οι δαπάνες καλύπτονται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται ότι η μισθοδοσία του διοικητικού και ακαδημαϊκού προσωπικού του ΑΠΘ ανέρχεται στα 85 εκατ. ευρώ και γίνεται κατευθείαν από το Κράτος, χωρίς να επιβαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου.

Τραγικός οικονομικός απολογισμός

Το Αριστοτέλειο λάμβανε, το 2009, κρατική χρηματοδότηση ύψους 44 εκατ. ευρώ, που όμως το 2017 περιορίζεται σε 12 εκατ. ευρώ.
Το Πανεπιστήμιο δαπανά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το 2017, περίπου 5,5 εκατ. ευρώ για ύδρευση, θέρμανση και ενέργεια, 1,5 εκατ. ευρώ για συγγράμματα που μοιράζονται σε φοιτητές ξενόγλωσσων φιλολογιών, 1 εκατ. ευρώ για ενοίκια, 0,75 εκατ. ευρώ για τις ετήσιες ανάγκες των σχολών, όπως λειτουργία εργαστηρίων, ανασκαφές κ.ά., 0,5 εκατ. ευρώ για τα δημοτικά τέλη και 0,35 εκατ. ευρώ για μικρότερες δαπάνες.
Για τις υπόλοιπες ανελαστικές δαπάνες, δηλαδή αυτές που υποχρεούται βάσει κείμενης νομοθεσίας να υλοποιήσει το Ίδρυμα, όπως ασφαλιστικά ταμεία και αμοιβές προσωπικού, το Πανεπιστήμιο δαπανά περίπου 2,2 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, ενώ έχουν διακοπεί τα έξοδα για ελαστικές δαπάνες, όπως οι μετακινήσεις καθηγητών.
Τα έξοδα φύλαξης και συντήρησης εκτροχιάζουν τον προϋπολογισμό του Αριστοτελείου, καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα αγγίξουν τα 7,5 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2017. Το ΑΠΘ εκτείνεται σε ιδιόκτητα κτίρια που ξεπερνούν τα 450.000 τ.μ. και νοικιάζει κτίρια για πέντε τμήματά του, ενώ, σύμφωνα με τους αρμόδιους της Πρυτανείας, αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό σε επίπεδο εγκαταστάσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του ΑΠΘ έχουν μειωθεί και εργάζονται, μετά και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, με εξάωρη απασχόληση, ενώ σε κάθε εργαζόμενο αντιστοιχούν περίπου 2.500 τ.μ. Παρόλα αυτά, σημειώνει ο κ. Βαρσακέλης ότι «η πανεπιστημιούπολη είναι πιο καθαρή από ποτέ, η φύλαξη έχει ενισχυθεί τον τελευταίο χρόνο και συμβάλλει σημαντικά στο έργο των αρχών για τη μείωση του προβλήματος των ναρκωτικών, ενώ έχουν ήδη εκδιωχθεί από το campus και έχει ενταθεί η προσπάθεια στο Πολυτεχνείο, με θετικά αποτελέσματα από τον Σεπτέμβριο και μετά. Καλύτερη οργάνωση και φιλότιμο των εργαζόμενων».

Άλλες πηγές χρηματοδότησης

«Πλάτη» για την οικονομική επιβίωση του Πανεπιστημίου βάζει ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) συνεισφέροντας ετησίως το ποσό των 1.500.000 ευρώ για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των τμημάτων που δεν μπορούν, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης, να καλυφθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό.
«Τα χρήματα που, υπό φυσιολογικές οικονομικές συνθήκες, θα κατευθύνονταν για την έρευνα και τις υποτροφίες των διδακτόρων, καταλήγουν στην αποπληρωμή των λογαριασμών του Πανεπιστημίου», σημειώνουν στην ThessNews οι πρυτανικές Αρχές.
Στα έσοδα του Ιδρύματος συνυπολογίζονται και τα 0,2 εκατ. ευρώ που λαμβάνει από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας (ΕΑΔΠ) το ΑΠΘ για την κάλυψη ορισμένων δαπανών που αφορούν την επιμελητεία των αιθουσών διδασκαλίας σε συνεργασία με τις Κοσμητείες των σχολών.
Εξάλλου, το ποσό που λαμβάνει το ΑΠΘ από άλλες πηγές, όπως τα προγράμματα ΕΣΠΑ ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τα μεταπτυχιακά προγράμματα και τα έσοδα από ίδιους πόρους δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Πανεπιστημίου.

Αδιαφορία του υπουργείου

Τέσσερις επιστολές με αίτημα την έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5,6 εκατ. ευρώ έχει αποστείλει η Πρυτανεία στο υπουργείο Παιδείας, χωρίς να λάβει ποτέ επίσημη απάντηση. Οι επιστολές εστάλησαν Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο, αλλά η ηγεσία του υπουργείου, παρά και την επιμονή των ιθυνόντων της Πρυτανείας, δεν εξέφρασε διάθεση στήριξης στο Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με πηγές της ThessNews, το σενάριο της έκτακτης χρηματοδότησης δεν υφίσταται ούτε και στις off the record συζητήσεις των ιθυνόντων του ΥΠΕΠΘ με το ΑΠΘ.
«Μονόδρομος» φαντάζει, παρά και την αδιαφορία του υπουργείου, η λήψη έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης για τους διοικούντες του Πανεπιστημίου που δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν ενδεχόμενο «plan B» για την εξάντληση των χρηματοδοτικών πόρων. Σύμφωνα με τον κ. Βαρσακέλη, «πρώτη προτεραιότητα είναι να δώσει το υπουργείο έκτακτη χρηματοδότηση για να καλυφθεί το έλλειμμα».
«Δεν θέλουμε τα χρήματα για να αυξήσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά για να πληρώσουμε τις άμεσες ανάγκες του Πανεπιστημίου» σχολιάζει ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ και συνεχίζει: «Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο, ενώ οι δαπάνες για την εκπαίδευση αυξήθηκαν το 2017, έχουν μειωθεί τα χρήματα που δίνονται στα Πανεπιστήμια της χώρας». «Αν πιστεύουμε ότι το ελληνικό Πανεπιστήμιο προετοιμάζει τα μεγάλα μυαλά της χώρας, θα πρέπει η Πολιτεία να παρέμβει για τους Έλληνες φοιτητές και το δημόσιο Πανεπιστήμιο», καταλήγει.

Πώς βιώνουν οι φοιτητές την υποχρηματοδότηση

Η καθημερινότητα στο ΑΠΘ, δεδομένων και των οικονομικών προβλημάτων του Πανεπιστημίου, δυσκολεύει και για τους φοιτητές που καλούνται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους κάτω από δυσκολότερες συνθήκες.
«Οι φύλακες του Πανεπιστημίου αυξήθηκαν, αλλά έχω την αίσθηση ότι μαζί αυξήθηκαν και αυτοί που δημιουργούν προβλήματα, ειδικά το βράδυ» σημειώνει η Έλενα, φοιτήτρια του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, στην ThessNews που παραπέμπει σε δημοσιεύματα του Τύπου για τα ναρκωτικά στο ΑΠΘ και συνεχίζει: «Άδειασαν τη Ναυαρίνου και γέμισαν το Πανεπιστήμιο με ναρκωτικά. Κάτι πάει λάθος εδώ!».
Ο Κωνσταντίνος, φοιτητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, σχολιάζει: «Δεν ξέρω ποια είναι η κατάσταση στα οικονομικά του Πανεπιστημίου, αλλά στο campus υπάρχει τεράστιο θέμα στην ασφάλεια και την καθαριότητα» και εξηγεί: «Μας έχουν πει στη Σχολή να μην αφήνουμε κανέναν να φεύγει μόνο του από το Πανεπιστήμιο, ειδικά τώρα που νυχτώνει πιο νωρίς και είναι επικίνδυνα». «Τα γκράφιτι στους τοίχους και τα σπασμένα δεν θέλουν περισσότερη εξήγηση», καταλήγει ο νεαρός φοιτητής.

Το ιστορικό

Το 2016, η κρατική χρηματοδότηση ανήλθε στα 12,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες του Αριστοτελείου άγγιξαν τα 17,9 εκατ. ευρώ. Τα 4,65 εκατ. ήταν για την ηλεκτροδότηση, τη θέρμανση και τα δημοτικά τέλη, τα 3,6 εκατ. για την καθαριότητα και τους μισθούς του προσωπικού, 2,87 εκατ. για τη φύλαξη, 1 εκατ. για τη συντήρηση και 0,86 εκατ. για τα ενοίκια και τη στέγαση τμημάτων.
Η διοίκηση του Πανεπιστημίου αξιοποίησε 5,4 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα προκειμένου να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό, ενώ 0,25 εκατ. προήλθαν από την Επιτροπή Ερευνών και 0,1 εκατ. από την ΕΑΔΠ. Τα κονδύλια για τα τμήματα των Σχολών καλύφθηκαν, σε ποσοστό 75%, από την Επιτροπή Ερευνών, ενώ το υπολειπόμενο ποσό προήλθε από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Σημειώνεται ότι από το 2013 μέχρι το 2016 οι δαπάνες για την καθαριότητα μειώθηκαν από τα 9 εκατ. στα 3,4 εκατ., η φύλαξη από 8,3 εκατ. σε 2,8 εκατ., η συντήρηση από 5,2 εκατ. σε 0,89 εκατ. και τα μισθώματα από 2,2 εκατ. σε 0,86 εκατ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: