ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Εκτός εκλογικών συνδυασμών συνεργάτες και ΓΓ νυν δημάρχων

Σωστό και δίκαιο...

Νέα εκλογική διάταξη που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις περιλαμβάνεται στον “Κλεισθένη Ι”.
Το ζήτημα ανέδειξε, μεταξύ πολλών άλλων επισημάνσεων, ο Επικεφαλής της Παράταξης “Αυτοδιοικητικό Κίνημα”, Απ. Κοιμήσης, κατά την τοποθέτησή του στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.
Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι το ν/σ εισάγει κώλυμα εκλογιμότητας για τους Γενικούς Γραμματείς των Δήμων, τους ειδικούς συμβούλους και επιστημονικούς συνεργάτες των Δημάρχων, “αποκλείει το πιο επίλεκτο ανθρώπινο δυναμικό”, όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε.
Προφανώς αναφερόταν στο αρ.10 του ν/σ, στην παρ.2.α. του οποίου εισάγεται κώλυμα εκλογιμότητας για τα εν λόγω πρόσωπα.
Το κώλυμα δεν θα είναι όπως σήμερα, που προβλέπεται μεν, αλλά παύει να υπάρχει, αν τα πρόσωπα στα οποία συντρέχει παραιτηθούν από τη θέση τους πριν από την ημέρα της ανακήρυξης των υποψηφίων.
Η Κυβέρνηση τώρα αφαιρεί τη δυνατότητα παραίτησης πριν την ανακήρυξη (δυνατότητα που, για παράδειγμα, δίνει στην αμέσως επόμενη περίπτωση, την 2β του αρ.10 του ν/σ, που αφορά τους υπαλλήλους του Δήμου).
Πρακτικά εφόσoν ψηφιστεί το ν/σ και γίνουν δημοτικές εκλογές βάσει αυτού, όσοι υπηρέτησαν/υπηρετούν την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο ως Γενικοί Γραμματείς Δήμων ή ως επιστημονικοί συνεργάτες Δημάρχων στερούνται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι. Δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι.

«Κλεισθένης 1»: Επιστροφή στον αποστολέα

«Επιστρέφουν» στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Εσωτερικών συγκεκριμένα, τον «Κλεισθένη 1» η ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας) και η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας), όπως ανακοίνωσαν χθες μετά το πέρας των έκτακτων διοικητικών συμβουλίων που πραγματοποίησαν οι δύο Ενώσεις της Αυτοδιοίκησης. Το νομοσχέδιο που θα αφορούσε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, τελικά εστιάζεται αποκλειστικά στην υιοθέτηση της απλής αναλογικής, χωρίς μάλιστα να περιέχει ασφαλιστικές δικλίδες που εξασφαλίζουν την κυβερνησιμότητα στους δήμους. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γίνεται με κάθε τρόπο προσπάθεια να αυξηθεί η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση και μάλιστα με εξαιρετικά άτσαλο τρόπο. Ενδεικτικά, με τις ρυθμίσεις που προβλέπει, είναι πολύ πιθανό ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου –ο οποίος θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες– να μην προέρχεται από την παράταξη του εκάστοτε δημάρχου.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας χθες στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, «πρόκειται για προσπάθεια παράλυσης της Αυτοδιοίκησης. Ενα νομοσχέδιο που όχι μόνο δεν προωθεί τη δημοκρατία αλλά οδηγεί στον απολυταρχισμό». Οπως, μάλιστα, σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, με τον συγκεκριμένο εκλογικό νόμο, ο ίδιος θα εξέλεγε 11 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 49 που αποτελούν το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. «Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ότι ένας δήμος δεν είναι εξωραϊστικός σύλλογος», τόνισε ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Απόστολος Κοιμήσης, μιλώντας στη συνεδρίαση. Ακόμα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει προβληματίσει η εφαρμογή του «Κλεισθένη 1».

Ο δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ (στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) στη συνεδρίαση υπεραμύνθηκε του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, ωστόσο ανέφερε ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης, ακόμα και με όλα τα προβλήματα που έχει». Σε ερώτηση της «Κ» ο κ. Μπίρμπας τόνισε ότι εκτιμά πως θα πρέπει να τεθεί ποσοστό πλαφόν για την εκλογή δημοτικών συμβούλων από έναν συνδυασμό, το οποίο να είναι διαφορετικό ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου.
ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο θεωρούν απαράδεκτο εφόσον δεν προωθεί καμία αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους. Η ΚΕΔΕ με ψήφισμα που εξέδωσε, ζητεί την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με την κυβέρνηση, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον δύο μηνών. Το θέμα τις επόμενες ημέρες θα τεθεί προς συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια, ενώ την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ που έχει οργανωθεί.

Την ίδια στιγμή, η δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή και προβλέπεται να τελειώσει έως τις 14 Μαΐου, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο τον Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: