ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Ποιοι προλαβαίνουν την έξοδο για σύνταξη πριν από τα 67 και τα 62 έως το 2020

Σχολεία-Γηροκομεία!
Δυσάρεστο και θλιβερό το σχολικό περιβάλλον...
Θα βλέπουν οι μαθητές/μαθήτριές μας 70χρονους δασκάλους και θα σκιάζονται!! Τα δε νήπια δεν θα θέλουν να πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο!!! 
Ο Θεός να μας φυλάει!!!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
kkatikos@e-typos.com
Αντίστροφα άρχισε να μετρά ο χρόνος για «αυτόματες» αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για νέες μειώσεις συντάξεων που φέρνουν ανατροπές για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, παλαιούς και νέους, οι οποίοι προλαβαίνουν την έξοδο πριν από τα 67 και τα 62 μέχρι και το 2020.
Από την 1η/1/2021 ενεργοποιείται η ρήτρα της αύξησης των ορίων για σύνταξη και τα 67 ή τα 62 δεν θα αποτελούν τα καταληκτικά έτη για να πάρει κάποιος σύνταξη, αλλά τα όρια αυτά θα παίρνουν μια αύξηση από 6 ως και 12 μήνες ανά τριετία και ανάλογα με τις προβλέψεις για την εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής που θα καθορίζουν και την ηλικία που θα μπορεί κάποιος να βγει στη σύνταξη.
Η ρήτρα αυτή σημαίνει με απλά λόγια ότι όσο περισσότερα είναι τα χρόνια ζωής μετά τα 65 τόσο κατ’ αναλογία θα ανεβαίνουν και οι ηλικίες που θα παίρνουμε σύνταξη.
Οι τελευταίες μελέτες για το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα δείχνουν ότι στη δεκαετία 2020-2030 τα 67 θα γίνουν 70 και τα 62 θα γίνουν 64.
Ακόμη και όσοι έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα, που θα ασκηθούν όμως μετά το 2020, ενδέχεται να αποχωρήσουν αργότερα!
Η ανατροπή αυτή θέτει ήδη σε εγρήγορση σχεδόν το σύνολο από τα 3,5 εκατ. ασφαλισμένων στο σύστημα, είτε έχουν ένσημα πριν από το 1992 (παλαιοί) είτε με ένσημα μετά το 1993 (νέοι ασφαλισμένοι).
Σε χειρότερη μοίρα είναι οι νέοι γιατί μέχρι σήμερα μετρούν ως 25 έτη (1993-2018) και θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν τα νέα όρια που θα βγαίνουν ανά τριετία με βάση τη ρήτρα προσδόκιμου ζωής. Τι θα συμβεί στην πράξη; Ενας νέος ασφαλισμένος που θα είναι 62 το 2027 κινδυνεύει να μην πάρει σύνταξη γιατί το όριο θα είναι στα 63,5!
Οι παλαιοί ασφαλισμένοι, δηλαδή όσοι είχαν ένσημα πριν από το 1993, κινδυνεύουν εξίσου γιατί οι περισσότεροι είναι κοντά στη θεμελίωση, για έξοδο πριν από το 2021. Αν όμως μείνουν ή αν πιάνουν τις ηλικίες για σύνταξη μετά το 2021, είναι βέβαιο ότι θα έχουν αλλαγές και θα βγουν αργότερα.
Βάσει ψηφισμένων διατάξεων στους νόμους 3863 και 3865 του 2010, αλλά και του νόμου 4336 του 2015, τα όρια ηλικίας αναπροσαρμόζονται αυτόματα από την 1η/1/2021 με βάση το προσδόκιμο ζωής μετά το 65ο έτος.
Οι διατάξεις αυτές έχουν δυόμισι χρόνια για να ενεργοποιηθούν, αλλά μέχρι τότε ουδείς θα πρέπει να αφήσει τις αποφάσεις του για την «τελευταία στιγμή» διότι ένας μεγάλος συνωστισμός στην έξοδο για σύνταξη μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση το ασφαλιστικό, με πιθανές ακόμη και πιο δυσάρεστες αποφάσεις ακριβώς για να αποτραπεί ένα τέτοιο κύμα συνταξιοδοτήσεων.
Το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» δημοσιεύει σήμερα τον οδηγό επιβίωσης για τις αλλαγές που ήδη έχουν δρομολογηθεί και παρουσιάζει τις προϋποθέσεις αλλά και τις ευκαιρίες για όσους προλαβαίνουν την έξοδο πριν από τα 67 και πριν από τα 62 ως το 2020, με διπλό όφελος: έξοδος νωρίτερα και με μικρότερες απώλειες στη σύνταξη, σε σχέση με την έξοδο μετά το 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια: