ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Η ιστορική Γράμμουστα σήμερα, υποδέχθηκε την Παναγία της

 Εύχομαι η Παναγία να είναι πάντα μαζί μας...
Η θαυματουργή εικόνα της "Οδηγήτριας"
H εικόνα της Παναγιάς της «Οδηγήτριας»- λέγεται ότι έχει κατασκευαστεί  στη Βενετία στα μέσα του 17ου αιώνα. Σήμερα βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής  του Άργους Ορεστικού.
Η "Γραμμουστιάνα" μητέρα μου, το γένος Τσακάλη, θυμάται από τα παιδικά της χρόνια ότι τη θαυματουργή εικόνα την ανέβαζαν κάθε καλοκαίρι στη Γράμμουστα, όταν οι κτηνοτρόφοι Γραμμουστιάνοι κάτοικοι Άργους Ορεστικού, ανέβαζαν τα κοπάδια τους στα εύφορα βοσκοτόπια του ιστορικού και αιματοβαμμένου βουνού. Η μεταφορά γινόταν με κάθε επισημότητα πάνω σε στολισμένο άλογο και την κατέβαζαν τέλος φθινοπώρου, όταν γύριζαν στα χειμαδιά.
Στο Άργος Ορεστικό και στο Ναό της Παναγίας, που είχαν χτίσει οι βλάχοι της Γράμμουστας, η εικόνα τοποθετούνταν έως τα μέσα Μαΐου για να τη μεταφέρουν και πάλι στη γενέτειρά τους, Γράμμουστα. Ο Ναός αυτός της Παναγίας σήμερα δεν υπάρχει, αφού αρχικά βομβαρδίστηκε το 1941 από τα ιταλικά στρατεύματα και στη συνέχεια κατεδαφίστηκε.
Σήμερα η εικόνα μεταφέρεται στη Γράμμουστα μόνο  την ημέρα της Παναγίας, από τον εφημέριο του ιερού ναού Αγίας Παρασκευής Άργους Ορεστικού, πατέρα Λεωνίδα, ο οποίος τελεί και την πανηγυρική θεία λειτουργία με την παρουσία πολλών Γραμμουστιανών και όχι μόνο.
 Το Νοέμβριο του 1998,  όταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος επισκέφθηκε το Νομό Καστοριάς και το Άργος Ορεστικό, πραγματοποίησε την επιθυμία του να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας της "Οδηγήτριας".
Ειρήσθω εν παρόδω η τέως κοινότητα Γράμμου με έδρα το Άργος Ορεστικό, από το 2010 με το σχέδιο Καλλικράτης συνενώθηκε με το γειτονικό Δήμο Νεστορίου. Κατά την άποψή μου ατυχώς και αδίκως, αφού ο Δήμος Νεστορίου θα έπρεπε να συνενωθεί με το Δήμο Άργους Ορεστικού, ώστε στο Νομό Καστοριάς να υπάρχουν δύο Δήμοι: Ένας παραλίμνιος (Καστοριάς) και ένας παραποτάμιος (Άργους Ορεστικού).
λεωνίδας ι. οικονομίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: