ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Άργος Ορεστικό:Εκπαιδευτική - Διδακτική επίσκεψη και γνωριμία με το "Λευκό θησαυρό"!


Οι νέοι επιβάλλεται να "στραφούν" προς τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Η γη μας... είναι ο πλούτος μας.
Η AGROKA(Αγροτική Καστοριάς) ιδρύθηκε το 1997 και είναι Δημοτική Επιχείρηση Λαϊκής Βάσης. Σκοπός της είναι τόσο η στήριξη των φασολοπαραγωγών όσο και της τοπικής οικονομίας.

Μαθητές του σχολείου μας συνοδευόμενοι από τους δασκάλους και τις δασκάλες τους, μετέβησαν στο γειτονικό οικισμό Λακκωμάτων και είδαν από κοντά τα στάδια επεξεργασίας των φασολιών Καστοριάς. Ένα τοπικό προϊόν φημισμένο εντός και εκτός Ελλάδας με μεγάλη θρεπτική αξία.

Μας υποδέχθηκε ο γεωπόνος, Βασίλειος Νασιόπουλος, ο οποίος υπήρξε μαθητής μου φοιτώντας για έξι χρόνια στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Άργους Ορεστικού
Ο αγαπητός Βασίλης, ενημέρωσε μαθητές και εκπαιδευτικούς τα στάδια επεξεργασίας των φασολιών, ένα τοπικό και επώνυμο προϊόν, που η δυναμική καλλιέργειά του έχει τονώσει οικονομικά τα τοπικά νοικοκυριά της ακριτικής περιοχής μας.
Τα φασόλια αμέσως μετά τη συγκομιδή και αφού έχει πραγματοποιηθεί η απεντόμωση είναι έτοιμα για καθαρισμό

Οι μαθητές μας στις μπετονιέρες, όπου έχουν τοποθετηθεί τα φασόλια για τον απαραίτητο καθαρισμό
Μετά τον καθαρισμό, τα φασόλια οδηγούνται στο κόσκινο για κοσκίνισμα και στη συνέχεια διαχωρίζονται αυτόματα σε μεγέθη από το διαχωριστή μεγεθών.

Ο περίφημος χρωματοδιαλογέας (ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής), όπου ξεχωρίζονται τα καλά φασόλια από τα σκάρτα και άχρηστα
Καλή η τεχνολογία, αλλά το ανθρώπινο χέρι είναι πάντα χρήσιμο και απαραίτητο.

Στην ταινία χειροδιαλογής εργάτες πραγματοποιούν το τελικό ξεδιάλεγμα των καλών φασολιών από τα σκάρτα.

Το καθαρό φασόλι μεταφέρεται στο ενσακιστικό μηχάνημα για να σακιαστεί

Αφού μετρηθεί η υγρασία στο υγρασιόμετρο, τα φασόλια μεταφέρονται στη συσκευαστική μηχανή για την απαραίτητη συσκευασία
Έτοιμο το προϊόν για κατανάλωση. Στα παιδιά μας μοιράστηκε από μία συσκευασία των 500γρ.τύπου"γίγαντες". Αύριο Παρασκευή, ημέρα νηστείας, θα μαγειρευτούν από μαμάδες και κυρίως γιαγιάδες!


Εκ μέρους των μαθητών-παιδιών μας, ευχαριστώ το Δήμο Άργους Ορεστικού για τη διάθεση του λεωφορείου, καθώς επίσης και τον υπεύθυνο του διαλογητηρίου-συσκευαστηρίου, συνδημότη μας, Βασίλειο Νασιόπουλο με  όλο το προσωπικό της επιχείρησης.
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Συμπληρώνω επίσης(σύμφωνα με τα λεγόμενα του κου Τσαυτάρη) ότι τα φασόλια Καστοριάς ανήκουν σε ένα ενδημικό είδος το οποίο χωνεύεται εύκολα, ενώ άλλες ποικιλλίες που ήρθαν από την Κολομβιανή Αμερική είναι δύσπεπτα.

Λεωνίδας Οικονομίδης είπε...

Νικόλαε, καλησπέρα από Αθήνα! Το καλό, βραστερό και εύπεπτο φασόλι, έχει σχέση και με την ποιότητα του νερού που ποτίζεται. Επίσης είναι ο καλύτερος σύμμαχος στη δίαιτά μας.