ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ:  Ποιοι εγκλωβίζονται από την αύξηση των ορίων   

 Στα 67 ανεβαίνει το όριο για τη συνταξιοδότηση, από 65 που είναι σήμερα. Μεγάλες χαμένες οι μητέρες με ανήλικα παιδιά. Από την 1η Ιανουαρίου 2013 η εφαρμογή των μέτρων. Δεν απειλούνται όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα έως το τέλος του χρόνου.
Με διαδικασίες-εξπρές αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ενώ διασώζονται μόνο όσοι θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.
Η αύξηση στην ηλικία συνταξιοδότησης την επόμενη χρονιά ξεκινά από τα 2 έτη και σε συγκεκριμένες κατηγορίες (κυρίως γυναίκες) φτάνει τα 5 έτη. Μεγάλες χαμένες είναι οι μητέρες ανηλίκων, που φέτος αποχωρούν σε ηλικία 55 ετών (Δημόσιο) ή 60 ετών (ΙΚΑ). Με τον ασφαλιστικό νόμο του 2010, το όριο ηλικίας θα έφτανε τη νέα χρονιά τα 65, ενώ τώρα προστίθενται ακόμα δύο χρόνια. Δηλαδή, η «έξοδος» θα γίνεται στα 67 και μπαίνει τέλος στο ειδικό καθεστώς των μητέρων με ανήλικα παιδιά. Συγκεκριμένα, το «χτύπημα» στα όρια είναι διπλό:
- Από 1ης Ιανουαρίου 2013 επισπεύδεται η εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων του 2010. Ετσι οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας που επρόκειτο να ολοκληρωθούν το 2015 έρχονται δύο έτη νωρίτερα.
 

Μεταξύ άλλων, θίγονται ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, εργαζόμενες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και όσοι απασχολούνται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
- Από 1ης Ιανουαρίου 2013 τα όρια ηλικίας στο....Δημόσιο και στα Ταμεία αρμοδιότητας του υπ. Εργασίας (πλην ΝΑΤ) αυξάνονται κατά 2 έτη. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση πηγαίνει από το 65ο στο 67ο έτος της ηλικίας, ενώ μειωμένη σύνταξη θα καταβάλλεται στα 62 έτη.
Εναλλακτικά οι ασφαλισμένοι -άντρες και γυναίκες- μπορούν να αποχωρήσουν με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 62 ετών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να δουλέψουν τρία χρόνια περισσότερο, καθώς φέτος απαιτούνται 37 έτη ασφάλισης (για έξοδο στα 59 ή τα 60 ανάλογα με τον φορέα). Εκτός κινδύνου είναι όσοι έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή θα προλάβουν να θεμελιώσουν μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται χαρακτηριστικά πως:
- Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 όπου αυτά προβλέπονται δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε.
Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν τις κατ' έτος προβλεπόμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, όπως αυτές καθορίζονται με το άρθρο 10 του ν. 3863/2010 (Α΄115), όπως ισχύει ή από προγενέστερες γενικές ή άλλες διατάξεις, δύνανται να συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις του ορίου ηλικίας και του χρόνου ασφάλισης που κατά περίπτωση κατοχυρώνουν.
Από την αύξηση των ορίων ηλικίας ή/και του χρόνου ασφάλισης εξαιρούνται:
- Οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν δικαίωμα σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις ως μητέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων, καθώς και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.
- Οι ασφαλισμένοι στους ανωτέρω φορείς κοινωνικής ασφάλισης που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας του ν. 4024/2011 (Α' 226).
ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ
Δεν θα υπάρξουν τελικά περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις, υπογράμμισε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Oπως διευκρίνισε, αυτό θα ισχύσει για όσους έχουν αναπηρία 80% και άνω. Το δημοσιονομικό «κενό» που δημιουργείται, σύμφωνα με τον υπουργό, ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τις μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ, ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: