ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Σε ναυάγιο οδηγείται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού

Πανικόβλητοι τρέξαμε να εγγραφούμε στο σύστημα!
Έχουμε γίνει κάτι σαν πειραματόζωα...

Σύγχυση επικρατεί στο σύστημα της υγείας. Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού φέρεται πως οδηγείται σε ναυάγιο καθώς το υπουργείο Υγείας ασκεί πίεση στους πολίτες να εγγραφούν στο σύστημα, αλλά οι επαγγελματίες του κλάδου δεν ανταποκρίνονται λόγω των χαμηλών αμοιβών. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναστάτωσης, είναι ότι πολλοί από όσους επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία εγγραφής, ήρθαν αντιμέτωποι με προβλήματα καθώς στην περιφέρεια ο «κοντινότερος» διαθέσιμος οικογενειακός γιατρός μπορεί να απέχει και πάνω από 20 χιλιόμετρα.

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Η κυβέρνηση εκβιάζει τους πολίτες να εγγραφούν σε οικογενειακούς γιατρούς

Ως εκβιαστική καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ την υποχρέωση των πολιτών να εγγραφούν σε οικογενειακούς γιατρούς τη στιγμή που είναι ελάχιστοι σε όλη τη χώρα, ενώ σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχει ούτε ένας.
Σύμφωνα με την Ένωση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), «οι πολίτες εκφοβίζονται για εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό, με την απειλή απώλειας της πρόληψης ή της ασφάλισης», ενώ ήδη από το καλοκαίρι «καταγγέλθηκαν αιφνιδιαστικά 2.000 συμβάσεις παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων». 
Από τις αρχές του χρόνου, εκατομμύρια πολίτες – ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου οι γιατροί – θα βρεθούν σε απόγνωση, αδυνατώντας να κατανοήσουν το που πρέπει να απευθυνθούν, πώς θα εξυπηρετηθούν, πώς θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση στη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους αλλά και για ποιο λόγο έχασαν τον θεράποντα ιατρό τους.
Ξεκαθαρίζουν, μάλιστα, ότι κανένας γιατρός δεν χάνει το δικαίωμα να συνταγογραφεί, να εκδίδει παραπεμπτικά για εξετάσεις ή να χορηγεί υλικά ή άδειες. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται διαφορετική συμμετοχή σε φάρμακα ή εξετάσεις όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει να επισκεφτεί πιστοποιημένο ιατρείο και όχι οικογενειακό γιατρό.
ΙΣΑ: Ναυαγεί το εγχείρημα

Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, κάνει λόγο για ένα εγχείρημα που φαίνεται να ναυαγεί, ενώ συνιστά ψυχραιμία σε γιατρούς και ασθενείς.
Μεταξύ άλλων, σημειώνει σε ανακοίνωσή του:
«Ο ΙΣΑ έχει επανειλημμένα εκφράσει προβληματισμό ότι το νέο σύστημα βάζει επιπρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση του ασθενή στην περίθαλψή του καταστρατηγώντας την ελεύθερη επιλογή ιατρού, αποστερώντας τελικά τον ασθενή από τις υπηρεσίες του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού της χώρας.
Έχει επίσης πολλές φορές επισημάνει ότι ο οικογενειακός γιατρός πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και ότι παράλληλα είναι αντίθετος στην υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό ιατρό στους εξειδικευμένους γιατρούς (gatekeeping).
Σήμερα αποδεικνύεται στην πράξη ότι η υλοποίηση ακόμη ενός εγχειρήματος που αφορά στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και στον ιδιαίτερα σημαντικό για τον πολίτη τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας φαίνεται να ναυαγεί.
Τομές αυτού του διαμετρήματος δεν μπορούν παρά να έχουν έρεισμα ένα σωστό σχεδιασμό προσανατολισμένο στις ανάγκες του ασθενή, το υφιστάμενο ιατρικό δυναμικό αλλά και το σεβασμό του ιατρού και του έργου του ως πυλώνα του συστήματος. Αλλιώς είναι δυστυχώς καταδικασμένες να αποτύχουν.
Συνιστάται ψυχραιμία στους ιατρούς αλλά και τους ασθενείς, τους οποίους διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όπως μέχρι σήμερα, στους δε συναδέλφους συνιστούμε να μην υποκύπτουν σε εκβιαστικά διλήμματα δεδομένης της κατοχυρωμένης συνταγογράφησης από όλους τους ιατρούς συμβεβλημένους και πιστοποιημένους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: