ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Να μειωθεί άμεσα ο αριθμός των βουλευτών ζητά ο Κυρ. Μητσοτάκης


Παλαιότερη πρότασή του για άμεση μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200 επαναφέρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξη του στην «RealNews». 

«Eδώ και χρόνια –τότε που το σύνολο του πολιτικού συστήματος σφύριζε αδιάφορα- έχω καταθέσει σειρά προτάσεων για άμεση εφαρμογή που δεν απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση, με κυριότερη τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει τώρα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου με πλειοψηφία 2/3 από την υφιστάμενη Βουλή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «με τον τρόπο αυτό θα στείλουμε το πιο ουσιαστικό μήνυμα ότι εμείς ως πολιτικό σύστημα αυτοπεριοριζόμαστε και αναλαμβάνουμε ένα μέρος του συνολικού κόστους προσαρμογής που έχουμε επιβάλει στην κοινωνία». 

Ο κ. Μητσοτάκης συνδέει τη μείωση των βουλευτών τόσο με την αλλαγή του εκλογικού νόμου στο πρότυπο του γερμανικού μοντέλου όσο και με τη νομοθέτηση της λειτουργίας των κομμάτων. «Σε ένα μεικτό σύστημα σταυρού και λίστας, που εκ των πραγμάτων η ισχύς του αρχηγού ενισχύεται (ποιος μπαίνει στη λίστα, ποιος είναι υποψήφιος) δεν θα πρέπει να είναι αρχή του ενός ανδρός, αλλά να ελέγχεται δημοκρατικά από τα όργανα του κόμματος» σημειώνει. 

Ο υπουργός χαρακτηρίζει επίσης «ντροπή» για το πολιτικό σύστημα το γεγονός ότι αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις ο νόμος περί πολιτικού χρήματος και ο κώδικας δεοντολογίας για βουλευτές και υπουργούς. «Θα έπρεπε να ήταν από τα πρώτα ζητήματα που το πολιτικό σύστημα από μόνο του θα είχε ρυθμίσει εδώ και καιρό» τονίζει. 

Στο ερώτημα στροφή της ΝΔ προς τα δεξιά ή προς το κέντρο, υποστηρίζει τη στροφή της ΝΔ στο μεσαίο χώρο. Είναι χαρακτηριστική η απάντησή του όταν ερωτάται να σχολιάσει τη φράση Μπαλτάκου ότι απαιτείται κοινό κόμμα ΝΔ-ΑΝΕΛ-Χρυσής Αυγής ώστε η δεξιά να πάρει πάνω από 50% και να κυβερνά για 50 χρόνια: «Σε αυτή τη φαντασίωση η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών νεοδημοκρατών δεν έχει καμία απολύτως θέση. Για τη ΝΔ ο μεσαίος χώρος είναι ταυτισμένος με την ιστορία της παράταξης, όπως την ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής» απαντά. 

Στο ερώτημα αν υπάρχουν ουσιαστικές «δεξαμενές» ή κόμματα που θα μπορούσε να αναζητήσει η ΝΔ το άνοιγμα αυτό, απαντάει: «Και κόμματα υπάρχουν, αλλά κυρίως μετριοπαθείς συμπολίτες μας που αυτή τη στιγμή είναι πολιτικά ορφανοί ή εκφράζονται από μικρά φιλελεύθερα κόμματα. Αποτελούν, όμως, το πιο δημιουργικό και υγιές κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που είναι τελικά αυτό που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Οι συμπολίτες μας αυτοί πρέπει να αποτελούν το στόχο της ΝΔ. Με αυτούς οφείλει η ΝΔ να επικοινωνήσει, αφήνοντας πίσω κάποιους άλλους. Και ήδη η αρχή έγινε». 

Ο κ. Μητσοτάκης αντιδρά αρνητικά στην ερώτηση αν μετά τις εκλογές πρέπει ο Φώτης Κουβέλης να επιστρέψει στην κυβέρνηση: «Όχι. Οι διευρυμένες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες είναι υπό προϋποθέσεις χρήσιμες. Όταν καταλήγουν όμως σε κανόνες ελάχιστου κοινού παρονομαστή αποτελούν και συνταγή για παράλυση. Και εγώ δεν είμαι οπαδός της παράλυσης, πράγμα που νομίζω το έχω αποδείξει στο δικό μου υπουργείο» σχολιάζει. Ενδιαφέρον εμφανίζει και η απάντησή του στην ερώτηση αν η συμμαχία της ΝΔ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι στρατηγικής σημασίας: «Η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ έχει ορίζοντα τις επόμενες εκλογές, οι οποίες εκτιμώ ότι δεν θα γίνουν σύντομα. Από εκεί και πέρα θα δούμε». 

Ερωτηθείς για το αν βλέπει κοντά στη ΝΔ το «Ποτάμι», ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απαντά ότι «η μετατροπή από κάτι που μοιάζει περισσότερο με όμιλο προβληματισμού σε οργανωμένο κόμμα δεν θα είναι απλή και εύκολη υπόθεση. Γιατί είναι διαφορετικό να συγκροτείς ευρωψηφοδέλτιο με 40 άτομα και άλλο να καταρτίζεις συνδυασμούς για εθνικές εκλογές. Εγώ, πάντως, βλέπω θετικά τον ίδιο τον Θεοδωράκη. Είναι ένας άνθρωπος αυτοδημιούργητος, εκπέμπει μια ειλικρίνεια, είναι και... Χανιώτης!».
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: