ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Η θέση-πρόταση του Δήμου Άργους Ορεστικού για τα σχολικά γεύματα


Ο Δήμος Άργους Ορεστικού πάντα κοντά σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ήταν λειτουργικότερο και οικονομικότερο, αν υλοποιούνταν μέσω των Δήμων και όχι μέσω του υπουργείου παιδείας...

Για μία ακόμη φορά η σημερινή Δημοτική Αρχή του τόπου μας έχει άποψη και τη διατυπώνει χωρίς φόβο και πάθος για ένα θέμα, που ενδεχομένως να απασχολήσει στο άμεσο μέλλον και τα σχολεία του Δήμου Άργους Ορεστικού. 
Αναφερόμαστε στο πολυσυζητημένο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που αφορά τη σίτιση μαθητών Δημοτικών Σχολείων με δωρεάν ζεστά γεύματα. Ένα πρόγραμμα που στοχεύει, στην αντιμετώπιση -όσο αυτό είναι δυνατόν- των αναγκών σίτισης των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Η θέση-πρόταση του Δήμου ξεκάθαρη, υπεύθυνη και στο πλαίσιο της νομιμότητας. Αποδεικνύει για πολλοστή φορά ο Δήμος Άργους Ορεστικού, ότι τα θέματα που άπτονται της υγείας των μαθητών και της ασφάλειας των εκπαιδευτικών είναι αδιαπραγμάτευτα και μονόδρομος η διαχείρισή τους.
Σας παραθέτω την πρόταση του Δήμου για τη διάθεση των σχολικών γευμάτων όπως αυτή κατατέθηκε δια του Αντιδημάρχου και προέδρου της σχολικής επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Άργους Ορεστικού Ζέζου Τιμολέοντα. 
Προσωπικά, ως δάσκαλος και πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, συγχαίρω δημόσια τόσο τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Άργους Ορεστικού, Αντιδήμαρχο Τιμολέοντα Ζέζο, όσο και το Δήμαρχο Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου για την ευαισθησία τους και το αμέριστο ενδιαφέρον τους σε θέματα εκπαίδευσης, παιδείας και γενικότερα θέματα που αφορούν τα νιάτα του τόπου μας. 
Είναι γνωστό τοις πάσι πως ο Δήμος Άργους Ορεστικού, αντιμετωπίζει με άψογο τρόπο τα ευαίσθητα και καυτά προβλήματα λειτουργίας των σχολικών μονάδων, προσφέροντας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς πολύ καλές έως άριστες συνθήκες εκπαίδευσης και εργασίας αντίστοιχα.
Ήδη, ο Δήμαρχος δεν εφησυχάζει, αλλά συνεχίζει τις προσπάθειές του προγραμματίζοντας παρεμβάσεις αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών όλων των σχολικών μονάδων, προκειμένου αυτά να εκσυγχρονισθούν και να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. 


Η θέση-πρόταση, όπως διατυπώθηκε από τον Αντιδήμαρχο και πρόεδρο της σχολικής επιτροπής κ. Ζέζο.

Το πρόγραμμα σίτισης «Σχολικά Γεύματα» υλοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αυτά επιλέγουν τις σχολικές μονάδες που θα συμμετάσχουν, ανάλογα με τα επίσημα ποσοστά ανεργίας της κάθε περιοχής. 
Στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται, σύμφωνα με το ΦΕΚ 3870/Β΄/3-11-2017, για την περιοχή μας περιλαμβάνονται μόνο σχολεία του Δήμου Καστοριάς. Οποιαδήποτε τροποποίηση του προγράμματος μπορεί να γίνει μόνο με σχετική απόφαση των αρμοδίων Υπουργείων και όχι με αποφάσεις των Σχολικών Συμβουλίων, τα οποία είναι απόλυτα αναρμόδια για κάτι τέτοιο. 
Το γεγονός ότι από το πρόγραμμα που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Π.Ε. Καστοριάς περισσεύουν σχολικά γεύματα, καταδεικνύει την ύπαρξη δυσλειτουργιών, οι οποίες και θα έπρεπε να έχουν προβλεφθεί. Θα έπρεπε δηλαδή, στην απόφαση των Υπουργείων, αλλά και στη σύμβαση που έχουν υπογράψει τα σχολεία του Δήμου Καστοριάς, να υπάρχει σχετική πρόβλεψη για τη διάθεση των γευμάτων που τυχόν περισσεύουν. 
Ο Δήμος Άργους Ορεστικού αντιλαμβάνεται τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία και αναγνωρίζει τη σημασία αλλά και την αναγκαιότητα σίτισης μαθητών που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Επειδή όμως πρόκειται για θέματα που αφορούν ζητήματα δημόσιας υγείας, η τήρηση της νόμιμης διαδικασίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή τους. 
Σε καμία περίπτωση λοιπόν οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για τον ποιοτικό έλεγχο των γευμάτων που καλούνται να παραλάβουν κι αυτό μπορεί να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες για τα παιδιά σε περίπτωση που τα τρόφιμα είναι ακατάλληλα και ποινικές ευθύνες για τους ίδιους, ενώ η έλλειψη ειδικών χώρων εστίασης, κατάλληλου εξοπλισμού και απαιτούμενου προσωπικού καθιστά απαγορευτική τη σίτιση των μαθητών στο περιβάλλον των σχολείων. 
Ο Δήμος Άργους Ορεστικού έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι στέκεται αρωγός σε ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση αλλά και την κοινωνική αλληλεγγύη κι έχει, και στην περίπτωση αυτή, τη διάθεση να βοηθήσει. Τη δεδομένη στιγμή όμως είναι πρακτικά αδύνατο να διαμορφώσει τις σχολικές μονάδες με τέτοιο τρόπο, ώστε να αρθούν οι παραπάνω δυσκολίες. 
Για τους λόγους αυτούς, θεωρούμε ότι τα εμπλεκόμενα Υπουργεία οφείλουν να διασφαλίσουν την καταλληλότητα των τροφίμων με αυστηρούς υγειονομικούς ελέγχους από αρμόδιους κρατικούς φορείς και να αποφασίσουν τα γεύματα να δίνονται στους μαθητές κατά την αποχώρησή τους, ώστε να τα πάρουν στο σπίτι τους. 
Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/βάθμιας Εκπαίδευσης 
Τιμολέων Ζέζος 
Υ.Γ. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε και την άποψη-θέση των άλλων δύο Δήμων του Νομού μας, οι Δήμαρχοι των οποίων είναι και επαγγελματίες των επιστημών υγείας!
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης
Δάσκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: