ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Σύστημα επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, του Βασίλη Παληγιάννη


Παληγιάννης Βασίλειος
Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε. 
Τηλ. 6974750409
Fax: 2103442287

Η επιλογή στελεχών εκπαίδευσης απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα τις τελευταίες δεκαετίες, αφού η εκάστοτε κυβέρνηση επιδίωκε τον απόλυτο έλεγχο της διοικητικής πυραμίδας της εκπαίδευσης.

Δυστυχώς και η κυβέρνηση ''πρώτη φορά αριστερά'' ακολούθησε την ίδια πρακτική δίχως όραμα και διάλογο.

Η επιλογή των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και μάλιστα Μεγάλη Πέμπτη διέψευσε κάθε ελπίδα για ακομμάτιστες και αξιοκρατικές επιλογές στελεχών. Στις συγκεκριμένες επιλογές θριάμβευσε ο κομματισμός, η ημετεροκρατία και η αναξιοκρατία. Με αυτές τις επιλογές χάθηκε η ευκαιρία για την αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας του θεσμού των Π.Δ. και σηματοδότησε τη βούληση της κυβέρνησης για τον έλεγχο όλων των επιλογών στελεχών εκπαίδευσης.

Η επιλογή Διευθυντών σχολικών μονάδων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης με τη συμμετοχή του συλλόγου διδασκόντων.

Κάποιοι θεώρησαν τη συγκεκριμένη διαδικασία θετική, αφού ''μέτρησε'' η γνώμη του συλλόγου διδασκόντων. Γνώμη που εκφράστηκε με ψήφο χωρίς αιτιολόγηση πίσω από το παραβάν.

Κάποιοι λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σ' αρκετούς συλλόγους διδασκόντων θεώρησαν τη συγκεκριμένη διαδικασία, που άλλωστε δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο, οπισθοδρομική, ισοπεδωτική και προϊόν άκρατης ιδεοληψίας.

Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως οι επιλογές διευθυντών σχολείων πιστοποίησαν τις προηγούμενες ως ''αξιοκρατικές'', αφού πάνω από το 85% επανεξελέγησαν τα ίδια πρόσωπα. Το αποτέλεσμα της επιλογής διευθυντών σχολείων, για την κυβέρνηση, ήταν εκτός σχεδιασμού μη αναμενόμενο και συνέβαλε στο να μην προχωρήσει η προβλεπόμενη επιλογή διευθυντών εκπαίδευσης.

Σήμερα υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις επιλογές των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Σχολικών Συμβούλων, αφού κανείς δε γνωρίζει το πότε και πώς θα γίνουν. Οι διαρροές για τον τρόπο επιλογής και το ρόλο τους, δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα στα σημερινά στελέχη εκπαίδευσης, αλλά και σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Προβληματισμός που εντάθηκε ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τους Π.Δ. στην οποία συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα.

Είναι δικαίωμα του υπουργού να συζητά με τα στελέχη του, αλλά ταυτόχρονα είναι υποχρέωσή του να συζητήσει το όλο θέμα με τη Δ.Ο.Ε. και την Ο.Λ.Μ.Ε..

Πρέπει να υπάρξει συναίνεση στη λήψη αποφάσεων ώστε να αναβαθμιστεί το κύρος, η αξιοπιστία και ο ρόλος των στελεχών εκπαίδευσης.

Είναι αδήριτη ανάγκη μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο να οδηγηθούμε άμεσα σ' ένα σύστημα επιλογής στελεχών απλό, δίκαιο που να διασφαλίζει την αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία με συμβούλια μη ελεγχόμενα.

Είναι ανάγκη να επιλεγούν οι ικανότεροι, οι καλύτεροι οι καταλληλότεροι ως Διευθυντές Εκπαίδευσης και ως Σχολικοί Σύμβουλοι προς όφελος της εκπαίδευσης.
Πάντα στη διάθεσή σας
Παληγιάννης Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια: