ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ερώτηση Κεραμέως προς Μπαλτά για αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Κάποιος θα πρέπει να ενημερώσει τη νεαρά κυρία, ότι το ΠΔ 152 για την αξιολόγηση και ο τρόπος με τον οποίο ήθελαν να το εφαρμόσουν, απομάκρυνε δικαίως, πολλούς εκπαιδευτικούς από τη Νέα Δημοκρατία.
Θα περίμενα από τη νεαρή Βουλευτή να ρωτήσει τον υπουργό ανάπτυξης, γιατί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης "έπιασε" το 1 ευρώ και πάλι!!!
Καληνύχτα...

Η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατία Νίκη Κεραμέως κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Αριστείδη Μπαλτά σχετικά με την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών δομών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως ρωτά τον υπουργό αν σκοπεύει να καταργήσει εξ ολοκλήρου το ισχύον σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή μόνο επιμέρους παραμέτρους, δείκτες και προσδιοριστικά του στοιχεία, και αν έχει εκπονηθεί κάποια μελέτη του υπάρχοντος συστήματος που να κατατείνει στην κατάργησή του, αντί της ενδεχόμενης τροποποίησης και βελτίωσής του για να επιλυθούν επιμέρους ζητήματα εφαρμογής.

Επιπλέον, ρωτά τον υπουργό αν σκοπεύει να καταργήσει και άλλες διαδικασίες αξιολόγησης του εκπαιδευτικού συστήματος που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, όπως π.χ. η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου σε επίπεδο σχολικής μονάδας/διαδικασία αυτό-αξιολόγησης, σχετικές δράσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και επιμέρους διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και αν ναι, πώς συμβιβάζεται αυτό με τις βέλτιστες πρακτικές πολυεπίπεδης αξιολόγησης που ακολουθούνται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η πλήρης ερώτηση της κ. Κεραμέως:

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Αναστάσιος Κουράκης, φέρεται να εξήγγειλε κατά τη συνάντησή του με την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος στις 3 Μαρτίου την κατάργηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που αφορά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Αντίστοιχες εξαγγελίες περί κατάργησης της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών έγιναν από την ηγεσία του Υπουργείου και στη συνάντηση με την ΟΙΕΛΕ στις 5 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι το ισχύον σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τα ειδικώς οριζόμενα στο ΠΔ 152/2013, αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού και του διοικητικού έργου των εκπαιδευτικών, μέσω και της άμεσης διασύνδεσης της αξιολόγησης με την επιμόρφωση, προς όφελος των ίδιων των εκπαιδευτικών και των μαθητών, αλλά και κατ' επέκταση στην αποτύπωση και την αντιμετώπιση αδυναμιών της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των δομών του εκπαιδευτικού συστήματος εν γένει – σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.). Περαιτέρω, το ισχύον σύστημα βασίστηκε στο επιστημονικό έργο και τις προτάσεις ειδικής επιτροπής για την αξιολόγηση που συγκρότησε το Υπουργείο Παιδείας το 2012.

Όπως προκύπτει από συγκριτικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την εκπαιδευτική πολιτική στην Ελλάδα (Education Policy Advice for Greece, 2011), η χώρα μας πάσχει από την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού συστήματος (εξωτερικής και εσωτερικής) αξιολόγησης μαθητών, εκπαιδευτικών, σχολικών μονάδων και σχολικών δομών εν γένει, γεγονός που συντελεί στη χρόνια υστέρησή της σε δείκτες συγκριτικής απόδοσης. Τα τελευταία χρόνια, σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών και κανονιστικών ρυθμίσεων (συμπεριλαμβανομένων των προαναφερόμενων) κινήθηκαν με συνέπεια προς την κατεύθυνση καθιέρωσης διαδικασιών αξιολόγησης στη δημόσια εκπαίδευση.

Ωστόσο, οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι κινούνται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση.

Μετέωρη φαίνεται να είναι, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, και η φετινή συμμετοχή της χώρας μας στο Πρόγραμμα για τη Διεθνή Αξιολόγηση Μαθητών (διαγωνισμός PISA) του ΟΟΣΑ, δεδομένου ότι έχει ολιγωρήσει η προετοιμασία της πιλοτικής φάσης του διαγωνισμού. Η εν λόγω συγκριτική αξιολόγηση, η οποία βασίζεται σε άλλη λογική (δοκιμασίες μαθητικών γνώσεων και δεξιοτήτων σε επιλεγμένα επιστημονικά πεδία), αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα χρήσιμο εργαλείο συγκριτικής αποτίμησης εκπαιδευτικών συστημάτων και χρησιμοποιείται ευρέως σε πλείστες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας από το 2000).

Δεδομένων αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σκοπεύετε να καταργήσετε εξ ολοκλήρου το ισχύον σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτό καθορίζεται στο ΠΔ 152/2013, ή μόνο επιμέρους παραμέτρους, δείκτες και προσδιοριστικά του στοιχεία;

2. Αν ναι, τι σας ωθεί σε αυτές τις αλλαγές;

3. Έχετε εκπονήσει κάποια μελέτη του υπάρχοντος συστήματος που να κατατείνει στην κατάργησή του, αντί της ενδεχόμενης τροποποίησης και βελτίωσής του για να επιλυθούν επιμέρους ζητήματα εφαρμογής;

4. Απορρίπτετε το πρότυπο διαμορφωτικής αξιολόγησης, στη λογική του οποίου βασίσθηκε το σύστημα του ΠΔ 152/2013; Αν ναι, με ποιο τρόπο θα διασφαλίσετε τη στοχευμένη επιμόρφωση και επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, με απώτερο στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των δομών της δημόσιας εκπαίδευσης;

5. Σκοπεύετε να καταργήσετε και άλλες διαδικασίες αξιολόγησης του εκπαιδευτικού συστήματος που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, όπως π.χ. η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου σε επίπεδο σχολικής μονάδας/διαδικασία αυτό-αξιολόγησης (ΥΑ 30972/Γ1 ΦΕΚ 614/15-03-2013), σχετικές δράσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ν. 3966 ΦΕΚ 118/24-05-2011) και επιμέρους διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (N. 4142 ΦΕΚ 83/9-04-2013); Αν ναι, πως συμβιβάζεται αυτό με τις βέλτιστες πρακτικές πολυεπίπεδης αξιολόγησης που ακολουθούνται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: