ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

Για 9η συνεχή χρονιά μέτρα φτωχοποίησης!

Για 9η συνεχή χρονιά μέτρα φτωχοποίησης!

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017

Αναστηλώθηκε ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Γράμμουστα

Ο πάτερ Λεωνίδας, είναι ακούραστος εργάτης του Ευαγγελίου και ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Είναι βέβαιο πως εμπνέεται και καθοδηγείται από τη Θεοτόκο μας.
Μόνο οι φωτογραφίες, πλέον, θα μας θυμίζουν τα ερείπια του Ναού. 
Η πέτρινη Βασιλική της Παναγίας της Γράμμουστας, καταστράφηκε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 και το μόνο που απέμεινε από το Ναό για να θυμίζει στους Γραμμουστιάνους, ήταν η κόγχη του Ιερού και τμήμα του νότιου τοίχους. 
Το χωριό βομβαρδίστηκε από ιταλικά αεροπλάνα και καταστράφηκε ολοσχερώς, ευτυχώς χωρίς θύματα, αφού το χωριό κατοικούνταν μόνο τους θερινούς μήνες. Την τελευταία 25ετία Γραμμουστιάνοι και μη,  άρχισαν να χτίζουν τα πρώτα σπίτια. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 1450 μέτρων!
Χάρη στο άοκνο ενδιαφέρον και τις επίμονες ενέργειες του εφημέριου του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής πατέρα Λεωνίδα Μπάρδου, αλλά και την αρωγή και συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, των Δημάρχων Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου, Πασχάλη Γκέτζιου και πολλών πιστών, ξεκίνησε εδώ και επτά χρόνια η ανοικοδόμηση του.
Λίγο πριν αρχίσω να γράφω αυτό το αφιέρωμα, συνάντησα τον πάτερ Λεωνίδα να επισκευάζει το παλιό Δεσποτικό της Αγίας Παρασκευής, για να το μεταφέρει στη Γράμμουστα και να το τοποθετήσει στον ανεγερθέντα Ναό.
Το ράσο του γεμάτο αποτυπώματα από χρώματα, είχε μετατραπεί σε "φόρμα εργασίας"!
Σεμνός, εργατικός, ακούραστος, αποτελεσματικός! Κοινωνικός εργάτης! 
Την Τρίτη 25 Ιουλίου, η ΕΤ3 είχε εκτεταμένο αφιέρωμα στην αποπεράτωση του Ναού, με τον πάτερ Λεωνίδα να δίνει πληροφορίες για το Ναό και τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της "Οδηγήτριας". Ο πάτερ Λεωνίδας, αν και δεν κατάγεται από τη Γράμμουστα, αφού ως γνωστόν, είναι γέννημα θρέμμα Αργείτης, εδώ και πολλά χρόνια, δίνει καθημερινά την ψυχή του στην αποπεράτωση των εργασιών αναστήλωσης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γράμμουστας.

 Εικόνες από το χωριό και τον ανεγερθέντα Ναό από την ΕΤ3   εδώ (μετά το τεσσαρακοστό λεπτό)«Εν πίστει τα εγκαίνια, επιτελούμε φαιδρώς»
Όπως μας ενημέρωσε ο πάτερ Λεωνίδας, ο πανηγυρικός εσπερινός του Σαββάτου δεν θα τελεσθεί.
Ο Ναός σήμερα έχει αποπερατωθεί και είναι πλέον έτοιμος να υποδεχθεί τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, αλλά και τους πανευτυχείς πιστούς που ανυπομονούν να εκκλησιασθούν στον ίδιο χώρο που τελούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα πριν από τον πόλεμο του ΄40, στην ιστορική και μαρτυρική Γράμμουστα.
Αύριο, Κυριακή 30 Ιουλίου, με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα θα τελεσθεί η ακολουθία των εγκαινίων με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δράμας κ. Παύλου και Καστοριάς κ. Σεραφείμ.
Στα εγκαίνια θα παραβρεθεί ο αρχηγός του ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.
Η εικόνα σήμερα φυλάσσεται  στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής

H εικόνα της Παναγιάς της «Οδηγήτριας»- λέγεται ότι έχει κατασκευαστεί  στη Βενετία (μπορεί και σε εργαστήριο της Καστοριάς) στα μέσα του 17ου αιώνα. Σήμερα βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής  του Άργους Ορεστικού.
Η "Γραμμουστιάνα" 90χρονη μητέρα μου, το γένος Τσακάλη, θυμάται από τα παιδικά της χρόνια ότι έως το καλοκαίρι του 1940, που οι κτηνοτρόφοι Γραμμουστιάνοι, κάτοικοι Άργους Ορεστικού, ανέβαζαν τα κοπάδια τους στα εύφορα βοσκοτόπια του ιστορικού και αιματοβαμμένου βουνού, μετέφεραν μαζί τους και τη θαυματουργή εικόνα. Η μεταφορά γινόταν με κάθε επισημότητα πάνω σε στολισμένο άλογο και την κατέβαζαν τέλος φθινοπώρου, όταν γύριζαν στα χειμαδιά.
Στο Άργος Ορεστικό και στο Ναό της Παναγίας, που είχαν χτίσει οι βλάχοι της Γράμμουστας στην παλιά συνοικία Βαρόσι (στο χώρο που σήμερα λειτουργεί η Λαϊκή αγορά), η εικόνα τοποθετούνταν έως τα μέσα Μαΐου για να τη μεταφέρουν και πάλι στη γενέτειρά τους, Γράμμουστα. Ο Ναός αυτός της Παναγίας σήμερα δεν υπάρχει, αφού αρχικά βομβαρδίστηκε το 1941 από τα ιταλικά στρατεύματα και στη συνέχεια κατεδαφίστηκε.
Σήμερα η εικόνα μεταφέρεται στη Γράμμουστα μόνο  την ημέρα της Παναγίας, από τον εφημέριο του ιερού ναού Αγίας Παρασκευής Άργους Ορεστικού, πατέρα Λεωνίδα, ο οποίος τελεί και την πανηγυρική θεία λειτουργία με την παρουσία πολλών Γραμμουστιανών και όχι μόνο.
Οι Γραμμουστιάνοι και πρώτα ξαδέρφια, Βασίληδες, παιδιά των κτηνοτρόφων Ιωάννη και Δημητρίου Τσουμάνα με την εικόνα της Παναγίας στους ώμους τους, όπως αρμόζει η παράδοση 
Την εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, σήμερα ιδιαιτέρως, τιμούμε την Κυριακή του Θωμά με Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής λειτουργούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου μας κ.κ. Σεραφείμ και εν συνεχεία με λιτάνευση της ιεράς εικόνας στους δρόμους της πόλης.
 Το Νοέμβριο του 1998,  όταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος επισκέφθηκε το Νομό Καστοριάς και το Άργος Ορεστικό, πραγματοποίησε την επιθυμία του να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας της "Οδηγήτριας".

Ο Νομός μας "σηκώνει" δύο Δήμους
Ειρήσθω εν παρόδω, η τέως κοινότητα Γράμμου έως το 2010 είχε έδρα το Άργος Ορεστικό.  Με το σχέδιο Καλλικράτης συνενώθηκε με το Δήμο Νεστορίου. Κατά την άποψή μου ατυχώς και αδίκως, αφού ο Δήμος Νεστορίου θα έπρεπε να συνενωθεί με το Δήμο Άργους Ορεστικού, ώστε στο Νομό Καστοριάς να υπάρχουν δύο Δήμοι: Ένας παραλίμνιος (Καστοριάς) και ένας παραποτάμιος (Άργους Ορεστικού).
Εύχομαι από καρδιάς, η Παναγία να είναι δίπλα μας και στήριγμά μας...
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης
Δάσκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: