ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

Για 9η συνεχή χρονιά μέτρα φτωχοποίησης!

Για 9η συνεχή χρονιά μέτρα φτωχοποίησης!

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Αντίθετοι στη χρήση POS οι γιατροί, οι Δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι

Και αυτή η κυβέρνηση θέλει να φοροδιαφεύγει!


Και με την τοποθέτηση POS η φοροδιαφυγή πάλι θα υφίσταται. Μόνο με την υποχρεωτική και πραγματική εφαρμογή του πόθεν έσχες, πατάσσεται οριστικά και αμετάκλητα.


Να σημειωθεί ότι, προσφάτως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) απεφάνθη ότι οι δικηγόροι δεν υποχρεούνται να τοποθετήσουν POS δεχόμενη τον ισχυρισμό τους περί του απορρήτου μεταξύ δικηγόρου και πελάτη. Όμως το υπουργείο Οικονομικών επιμένει για το αντίθετο.
Νέα στοχοποίηση των μεγάλων επιστημονικών επαγγελμάτων (χωρίς πλέον τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες κλπ) και ένας κλιμακούμενους, αμφίπλευρα, γενικός πόλεμος ανάμεσα στο Υπουργείο Οικον0μικών, ορθότερα την ΑΑΔΕ και τους δικηγόρους, τους γιατρούς αλλά και τους συμβολαιογράφους. Εγκύκλιο με αναλυτικές διευκρινίσεις προς τους ελεγκτές για τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, στις οποίες θα επιβάλλεται ποινή αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης ή του καταστήματος και πρόστιμο, εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Σε αυτήν προβλέπεται ότι θα μπαίνει «λουκέτο» από 48 ώρες έως και για έναν μήνα σε επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις ή παρεμποδίζουν με κάθε τρόπο τον έλεγχο. Στις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις ιατρείων, κλινικών, γηροκομείων, οι ελεγκτές επιβάλλουν χρηματικά πρόστιμα από 1.000-5.000 ευρώ.
Αναλυτικά, η εγκύκλιος, η οποία καταγράφει το νομοθετικό καθεστώς που ισχύει προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

.......Γιατροί, δικηγόροι, γηροκομεία

Στις κατηγορίες φορολογούμενων που δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις ιατρείων, κλινικών, γηροκομείων, δικηγορικών γραφείων, επιβάλλεται μόνο χρηματικό πρόστιμο:
α) Από 1.000 έως 1.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 2.000 έως 2.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
β) Από 2.501 έως 3.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 3.501 έως 5.000 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
γ) 5.000 ευρώ ανεξαρτήτως εφαρμογής λογιστικού συστήματος
Αντίθετοι στην τοποθέτηση POS στα ιατρεία δηλώνουν οι γιατροί
Ζητούν γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

Κατά της τοποθέτησης μηχανημάτων POS στα ιατρεία τάσσονται οι γιατροί καθώς, όπως τονίζει σε επιστολή προς τους ιατρικούς συλλόγους ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, οι γιατροί δεν διαθέτουν ούτε «κατάστημα», ούτε «ταμείο», αλλά «ιατρείο» ή μονάδα παροχής φροντίδας υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 84/2001.
Ο ΠΙΣ στην επιστολή του τονίζει μεν πως είναι κατά της φοροδιαφυγής, αλλά είναι και υπέρ της προστασίας του λειτουργήματος της ιατρικής δραστηριότητος. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει ότι κατά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών ο γιατρός έχει σχέση με τον ασθενή σύμφωνα με τους κανόνες του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας (Ν.3418/2015), επομένως ο ασθενής δεν έχει την ιδιότητα του καταναλωτή και ο ιατρός δεν είναι «προμηθευτής» υπό την έννοια που παρέχεται στην Νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών.
Ο ΠΙΣ τονίζει ότι «το ιατρικό απόρρητο πρέπει να προστατεύεται, καθόσον απορρέει όχι μόνο από τις Ιπποκρατικές αρχές, αλλά και από την ιατρική ηθική και δεοντολογία και τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού-ασθενή και απορρέει από το Σύνταγμα (9 εδάφιο 1, ΕΣΔΑ 8), που προστατεύουν τα έννομα αγαθά της προσωπικής και οικογενειακής ζωής και της ιδιωτικής σφαίρας απορρήτου του ατόμου».
«Επομένως και μόνη η χρέωση δια μέσου POS, είναι ικανή να άρει το ιατρικό απόρρητο» υποστηρίζει το θεσμικό όργανο των γιατρών και ζητά να γνωμοδοτήσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για την εφαρμογής πληρωμών μέσω POS στα ιατρεία.
Ας σημειωθεί ότι, προσφάτως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) απεφάνθη ότι οι δικηγόροι δεν υποχρεούνται να τοποθετήσουν POS δεχόμενη τον ισχυρισμό τους περί του απορρήτου μεταξύ δικηγόρου και πελάτη.

Αντίθετοι στην υποχρεωτική χρήση POS και οι συμβολαιογράφοι
Θα προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια

Μετά τους δικηγόρους και οι συμβολαιογράφοι αντιτίθενται στη χρήση POS και, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του συνδικαλιστικού τους οργάνου, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για άμεση προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια.
Η απόφαση των συμβολαιογράφων κατά της χρήσης POS έρχεται μετά και τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία έκρινε ότι η υπουργική απόφαση για τη χρήση POS «δεν έχει εφαρμογή στους δικηγόρους, οι λήπτες των υπηρεσιών των οποίων δεν είναι καταναλωτές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4446/2016». Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται στη γνωμοδότηση της Αρχής, δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης προσωπικών δεδομένων με τη χρήση POS από τους δικηγόρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμβολαιογράφοι θεωρούν ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι ανάλογης φύσεως με αυτές των δικηγόρων και ως εκ τούτου, εφόσον εξαιρεθούν οι δικηγόροι, το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και με τον δικό τους κλάδο.

Σε εκκρεμότητα

Το όλο ζήτημα, έπειτα από προσφυγή των δικηγορικών συλλόγων, εκκρεμεί στα δικαστήρια. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι να υπάρξει ετυμηγορία επί του θέματος η υπουργική απόφαση για τη χρήση POS θα εφαρμοστεί κανονικά.
Οι ίδιοι κύκλοι διευκρινίζουν ότι η απόφαση της Αρχής έχει γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα, καθώς αρμόδια να κρίνει το θέμα είναι η Δικαιοσύνη.
Πάντως μέχρι τη δικαστική επίλυση του ζητήματος και με δεδομένο ότι η προθεσμία για την τοποθέτηση POS λήγει στις 26.7.2017, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος αποφάσισε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου οι συμβολαιογράφοι να επωφεληθούν των οικονομικότερων χρεώσεων και να αποφευχθεί η επιβολή προστίμων σε περίπτωση ελέγχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: