ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Απίστευτα χαράτσια ή ταλαιπωρία: Δίκοπο μαχαίρι στα αναδρομικά των συντάξεων


Δύο διαφορετικοί τρόποι φορολόγησης θα ισχύσουν, τελικά, για τα ποσά της μηνιαίας εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης, τα οποία παρακρατήθηκαν παρανόμως από τις αποδοχές 1.000.000 συνταξιούχων την περίοδο 2012-2016 και επιστράφηκαν άτοκα με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου 2017.
Κι αυτό χωρίς να είναι βέβαιο ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι θα έχουν το δικαίωμα επιλογής.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από το 1.000.000 συνταξιούχων που εισέπραξαν με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου του 2017 επιστροφές ποσών από τις παράνομα διενεργηθείσες κρατήσεις εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης, άλλοι θα υποστούν υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση επί των εισοδημάτων του έτους 2017 λόγω της προσθήκης του συνόλου των επιστραφέντων εισφορών στα φορολογητέα εισοδήματα του 2017 και άλλοι θα υποστούν απίστευτη ταλαιπωρία για να αποφύγουν την υπερφορολόγηση.
Αυτό συμβαίνει καθώς θα χρειαστεί να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ αφενός για να προσκομίσουν δικαιολογητικά αναγκαία προκειμένου να γίνουν αποδεκτές οι υποβληθείσες με επιφύλαξη δηλώσεις του 2017 και αφετέρου για να υποβάλουν χειρόγραφες τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2012-2014, ώστε να δηλώσουν τα ποσά των επιστραφέντων εισφορών στα έτη που αυτά αφορούν.
Το εάν τελικά θα φορολογηθούν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα μπορούν να το επιλέξουν οι ίδιοι, παρά το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ υποστηρίζει στη χθεσινή της ανακοίνωση ότι ο τρόπος φορολόγησης θα μπορεί να επιλεγεί από τους συνταξιούχους!
Κι αυτό διότι το εάν τελικά θα μπορούν οι συνταξιούχοι να επιλέξουν τη φορολόγηση των ποσών αυτών στα έτη που αφορούν εξαρτάται από το εάν τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι σε θέση να εκδώσουν εκ νέου βεβαιώσεις αποδοχών στις οποίες τα ποσά αυτά θα διαχωρίζονται στα έτη της περιόδου 2012-2016, στα οποία αφορούν πραγματικά.
Αλαλούμ

Επιβεβαιώνεται έτσι το πρόσφατο δημοσίευμα του «Ε.Τ.» για τη σύγχυση και το αλαλούμ που θα επικρατήσει, τελικά, ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ, οι 1.000.000 συνταξιούχοι μπορούν να επιλέξουν, αν θέλουν, τα ποσά αυτά να φορολογηθούν εξ ολοκλήρου ως εισόδημα του έτους 2017 ή εάν θέλουν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2012-2016, ώστε τα ποσά αυτά να φορολογηθούν στα έτη που ανάγονται. Ωστόσο, όπως ήδη έχει αποκαλύψει ο «Ε.Τ»:
1. Η μεν πρώτη επιλογή συνεπάγεται τον κίνδυνο υπέρμετρης φορολόγησης των συνταξιούχων για το έτος 2017, δεδομένου ότι στα φορολογητέα ποσά συντάξεων του 2017 θα προστεθούν ολόκληρα τα φορολογητέα ποσά του συνόλου των επιστραφέντων ποσών και θα φορολογηθούν αθροιστικά στην ισχύουσα φορολογική κλίμακα με συντελεστές 22%-45% και με επιπλέον ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2%-10%. Στην περίπτωση αυτή, τα αναδρομικά που επεστράφησαν με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017 θα έχουν προστεθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία, στις ηλεκτρονικά εκδοθείσες βεβαιώσεις αποδοχών, στα ποσά της κύριας σύνταξης, ώστε να φορολογηθούν στο σύνολό τους στο έτος 2017 μαζί με τα λοιπά φορολογητέα ποσά συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση συνταξιούχου, το συνολικά συναθροιζόμενο ποσό (κύριας σύνταξης και επιστροφών) θα εμφανίζεται προσυμπληρωμένο στους κωδικούς 303-304 του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017.
2. Η δεύτερη επιλογή συνεπάγεται την απίστευτη ταλαιπωρία των συνταξιούχων με πολλά «πηγαινέλα» στις αρμόδιες ΔΟΥ τόσο για να γίνει αποδεκτή η υποβολή της φορολογικής δήλωσης του 2017 με επιφύλαξη όσο και για να υποβληθούν χειρόγραφες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 2012-2014!
Ειδικότερα, όσοι συνταξιούχοι επιλέξουν αυτή την οδό, προκειμένου να γλιτώσουν την υπερφορολόγηση επί των εισοδημάτων του 2017 θα πρέπει:
  • Να εξασφαλίσουν την έκδοση νέας βεβαίωσης αποδοχών από τα ασφαλιστικά τους ταμεία στην οποία τα επιστραφέντα ποσά εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης θα αναγράφονται ξεχωριστά στα έτη 2012-2016 στα οποία αφορούν.
  • Να υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017 με επιφύλαξη. Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται μεν ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου, αλλά εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης οφείλουν οι φορολογούμενοι να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ και να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και το λόγο της επιφύλαξης, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα εντός προθεσμίας 90 ημερών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το μοναδικό δικαιολογητικό που θα πρέπει να προσκομιστεί από κάθε συνταξιούχο είναι μια νέα βεβαίωση αποδοχών από κάθε ασφαλιστικό ταμείο. Στη βεβαίωση αυτή τα επιστραφέντα ποσά εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να αναγράφονται ξεχωριστά για καθένα από τα έτη 2012-2016 στα οποία αφορούν. Σε περίπτωση που δεν λάβουν και δεν προσκομίσουν τέτοια βεβαίωση εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας των 30 ημερών, οι δηλώσεις θα εκκαθαριστούν, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη, δηλαδή θα φορολογηθούν κι αυτοί στο έτος 2017 για το σύνολο των επιστραφέντων ποσών.
  • Να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ για να υποβάλουν χειρόγραφα τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 2012-2014 προκειμένου να δηλώσουν τα επιστραφέντα ποσά που αντιστοιχούν στα έτη αυτά.
  • Να υποβάλουν ηλεκτρονικά τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 2015-2016 προκειμένου να δηλώσουν τα επιστραφέντα ποσά που αντιστοιχούν στα έτη αυτά.
Ολες αυτές οι τροποποιητικές δηλώσεις θα μπορούν να υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, εφόσον η υποβολή τους ολοκληρωθεί εντός του 2017, στο οποίο εκδόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις από τον αρμόδιο φορέα.
Γιώργος Παλαιτσάκης
gpalaitsakis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: