ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Άγριο κούρεμα έως 35% σε 65.000 εφάπαξ


«Κούρεμα» έως 35% σε 65.000 εφάπαξ βρίσκεται προ των πυλών, προκειμένου να μετριαστούν οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων, καθώς το υπουργείο Εργασίας αλλάζει γραμμή σε ότι αφορά τις ενοποιήσεις των ταμείων και βάζει σε έναν φορέα τα εφάπαξ και τις επικουρικές.
Οι μειώσεις στο εφάπαξ φαίνεται πως είναι δεδομένες και ανάλογα με το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού που θα αποφασιστεί στο νόμο θα είναι μεταξύ 25% και 35%, ενώ με τη συγχώνευση των ταμείων πρόνοιας σε ένα ταμείο με τις επικουρικές συντάξεις, ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει τους σημερινούς ασφαλισμένους ότι θα υπάρχει εφάπαξ στα επόμενα χρόνια.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η νέα δομή του ασφαλιστικού

συστήματος θα περιλαμβάνει πλέον ένα ταμείο κύριας σύνταξης στο οποίο η κρατική χρηματοδότηση θα περιορίζεται στην πληρωμή της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ κι ένα δεύτερο ταμείο, που θα είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενο από εισφορές εργαζομένων κι εργοδοτών για να καταβάλει εφάπαξ κι επικουρικές συντάξεις.

Η συγχώνευση των ταμείων πρόνοιας του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ-τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα, μετατρέπει στην ουσία το εφάπαξ σε μια συμπληρωματική παροχή που θα υπόκειται σε περιορισμούς και θα είναι ανάλογη της οικονομικής βιωσιμότητας του ενιαίου πλέον ταμείου.
Τι έλεγε το προσχέδιο του υπουργείου
Με βάση το προσχέδιο του υπουργείου, το οποίο είχε κάνει την εμφάνισή του τον περασμένο Ιανουάριο, παλιοί και νέοι ασφαλισμένοι εξισώνονται με βάση τον παρακάτω τύπο:
  • Για τα χρόνια ως 31/12/2013 το εφάπαξ υπολογίζεται ως γινόμενο του 70% των αποδοχών επί τα έτη ασφάλισης. Οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών (μαζί με τα δώρα και το επίδομα αδείας).
  • Για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά το εφάπαξ υπολογίζεται βάσει των εισφορών του κάθε εργαζόμενου.
  • Πλέον όλα δείχνουν ότι ο συντελεστής θα μειωθεί κοντά στο 67% με 68% από 70% κάτι που σημαίνει μίνιμουμ μείωση 3-4%. Η μέση μείωση ωστόσο υπολογίζεται στο 10%.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τη μεγαλύτερη μείωση θα υποστούν οι υπάλληλοι της ΔΕΗ, μείωση που θα φτάσει στο 15-20%, ενώ σοβαρή θα είναι και η μείωση στο εφάπαξ των δημοτικών υπαλλήλων καθώς ο υπολογισμός γίνεται με βάση την επικουρική σύνταξη.
Σοβαρές απώλειες θα έχουν και οι λιμενεργάτες που έχουν σήμερα μέσο εφάπαξ 40.000 ευρώ, αλλά και οι εργαζόμενοι στα λιπάσματα με μέσο εφάπαξ στα 30.000 ευρώ. Κοντά στο 10% θα είναι όμως και οι απώλειες για εργαζόμενους όπως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με μέσο εφάπαξ στα 18.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: