ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Έρχονται μειώσεις μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο

aftodioikisi.gr
Περίπου 40 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο αναμένεται να μειωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων από 1η Ιανουαρίου 2017 με εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Και αυτό γιατί οι εισφορές 20% για την κύρια σύνταξη θα επιβάλλονται επί πάσης φύσεως εισοδήματα, και όχι μόνο επί του βασικού μισθού και του επιδόματος των 140 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα. Πρόκειται για μια εξίσου σημαντική αλλαγή, η οποία οδηγεί σε μείωση μισθών της τάξης του 7%, ή περίπου 40 ευρώ τον μήνα, κατά μέσο όρο για κάθε δημόσιο υπάλληλο.
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου που έχει κατατεθεί στους θεσμούς, οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να δουν και μειωμένες τις συντάξεις τους έως και 30%, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού αλλά και των σημαντικά μικρότερων ποσοστών αναπλήρωσης. Μάλιστα, με τον φόβο των νέων περικοπών, περίπου 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έχουν μπει σε μια διαδικασία… κατάθεσης και απόσυρσης των αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Ποιοι τη γλιτώνουν

Οι συντάξεις των συγκεκριμένων αλλά και όσων αποχωρούν από την υπηρεσία τους μέχρι και την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου ασφαλιστικού θα υπολογίζονται με βάση τα όσα ίσχυαν έως τις 31/12/2014. Όσοι αποχωρήσουν την επομένη θα υποστούν όλες τις σχεδιαζόμενες αλλαγές. Δηλαδή, θα λαμβάνουν εθνική σύνταξη 384 ευρώ μετά τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης και ανταποδοτική που θα υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα κατ’ έτος νέα ποσοστά αναπλήρωσης, που μένει να συμφωνηθούν μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών.
Η μεγάλη ανατροπή στο ύψος των μελλοντικών συντάξεων έγκειται στο γεγονός ότι, για να υπολογιστούν οι συντάξιμες αποδοχές, θα λαμβάνεται πλέον υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Οι μηνιαίες αποδοχές θα προσαυξάνονται κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, όπως αυτή υπολογίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, το γεγονός αυτό οδηγεί χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους σε μικρότερες συντάξεις κοντά στο 30%. Ειδικά το 2016, ο υπολογισμός του ανταποδοτικού σκέλους των συντάξεων θα γίνεται με βάση τον μέσο μηνιαίο μισθό-εισόδημα των τελευταίων 10 ετών πριν από την κατάθεση της αίτησης, ενώ για τα υπόλοιπα έτη η περίοδος αυτή θα αυξάνεται κατά ένα έτος ετησίως.

Αποσύρουν αιτήσεις που έχουν υποβάλει

Όπως γράφει η Καθημερινή, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατάθεση του σχεδίου νόμου και η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους των δημοσίων υπαλλήλων έχουν οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε μια… βιομηχανία υποβολής και απόσυρσης συνταξιοδοτικών αιτήσεων.
Ήδη υπάρχουν τουλάχιστον 20.000 υπάλληλοι που από τον Οκτώβριο και μετά έχουν καταθέσει και αποσύρει τις αιτήσεις για τη συνταξιοδότησή τους έως και 5 φορές… Μάλιστα, εντός του έτους εκτιμάται ότι παρά τις αλλαγές του καλοκαιριού στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αντί για 12.000 υπαλλήλους θα σπεύσουν να συνταξιοδοτηθούν άνω των 20.000 – 25.000, ξεπερνώντας πιθανότατα και αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια (περίπου 20.000 το 2015 και 24.000 το 2014).

Στο στόχαστρο και οι ήδη συνταξιούχοι

Στο στόχαστρο φαίνεται πως μπαίνουν, μάλιστα, και οι ήδη συνταξιούχοι, στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ για τους συνταξιούχους των υπολοίπων Ταμείων η «προσωπική διαφορά» θα υπολογιστεί με βάση το ύψος των συντάξιμων αποδοχών, για το Δημόσιο θα υπολογιστεί με βάση το εισόδημα, καθώς στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία.
Οπως, μάλιστα, προβλέπεται και για τους ασφαλισμένους των υπολοίπων Ταμείων, όσοι αποχωρήσουν εντός του 2016 θα λάβουν το μισό της προσωπικής διαφοράς, σε περίπτωση που το ποσό της σύνταξης, με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού, υπολείπεται κατά ποσοστό άνω του 20% το ποσό που θα λάμβαναν σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε έως τις 31.12/2014. Οσοι καταθέσουν αίτηση το 2017 θα λάβουν το 1/3 της προσωπικής τους διαφοράς και εκείνοι που θα καταθέσουν το 2018, το 1/4 αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: