ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Ιδρύονται 538 νέα Τμήματα Ενταξης

kathimerini.gr
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Την υλοποίηση μιας από τις πρώτες δεσμεύσεις του, τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης μαθητών με ειδικές ανάγκες, εξήγγειλε χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Θα ιδρυθούν 538 νέα Τμήματα Ενταξης (Τ.Ε.) στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 23 νέες σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Ετσι, από το σχολικό έτος 2016-2017, πέραν των υπαρχόντων, θα λειτουργήσουν επιπλέον 61 Τ.Ε. σε νηπιαγωγεία, 351 Τ.Ε. σε δημοτικά, 126 Τ.Ε. σε γυμνάσια, 3 ειδικά νηπιαγωγεία, 9 ειδικά δημοτικά σχολεία, 5 Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και 9 Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια. Ακόμα θα ιδρυθούν 12 λυκειακές τάξεις στα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια. Οπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, σε συνθήκες κρίσης και δημοσιονομικών πιέσεων αυξάνονται κατά 20% τα Τμήματα Ενταξης και κατά 8% τα Ειδικά Σχολεία.

Παράλληλα, οι προσλήψεις για το επόμενο σχολικό έτος θα είναι αυξημένες και κατά προτεραιότητα για την κάλυψη των αναγκών των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Παράλληλα, θα προωθηθούν νομοθετικές αλλαγές για το πλαίσιο λειτουργίας της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν αντιδράσεις για τους όρους εγγραφής παιδιών ΑμΕΑ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Οι γονείς με παιδιά ΑμΕΑ έχουν δικαίωμα να δηλώσουν για τα παιδιά τους μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ μόνον κατηγορία Β3 (Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας) και να λάβουν voucher αξίας 5.000 ευρώ, εξαιρούμενοι από οποιοδήποτε απαραίτητο κριτήριο συμμετοχής στο πρόγραμμα, όπως αυτό περί οικογενειακού εισοδήματος, κατάστασης απασχόλησης, εργασιακής σχέσης και οικογενειακής κατάστασης. Δυστυχώς, όμως, τέτοιοι σταθμοί, αν και υπάρχουν μόνον 5 σε ολόκληρη την χώρα, δεν λειτουργούν, γιατί δεν έχει προσληφθεί το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται ώστε να λάβουν άδεια λειτουργίας.

Επειτα από επανειλημμένες αντιδράσεις οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να απευθύνονται όχι μόνον σε θέσεις Β3 (που ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν), αλλά και σε άλλες κατηγορίες θέσεων, όπως αυτές που απευθύνονται σε παιδιά κατηγορίας Α2, εφόσον γίνονται αποδεκτά τα παιδιά ΑμΕΑ από τους παιδικούς σταθμούς, λαμβάνοντας όμως σε αυτήν την περίπτωση voucher αξίας μόνον 2.375 ευρώ που αντιστοιχεί για τη νέα αυτή Α2 θέση και χάνοντας τα ως άνω προνόμια των εξαιρέσεων που είχαν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Αλλά, όπως ανέφερε στην «Κ» ένας γονιός, δύσκολα κάποιος παιδικός σταθμός θα επιλέξει να εγγράψει ένα παιδί ΑμΕΑ, αντί ενός άλλου «φυσιολογικού» παιδιού, πολλώ δε μάλλον όταν θα προσφέρεται με το voucher το ίδιο ακριβώς οικονομικό ποσόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: