ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Τσίπρας:Στόχος να μην υπάρχουν περισσότερα από 22 παιδιά ανά τμήμα

Ουδέν σχόλιο από ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΚΚΕ. Αναμένουμε τα σχόλιά τους από λεπτό σε λεπτό...


Και η ανακοίνωση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 
Αναλυτικά:
«Ακούσαμε, έκπληκτοι, τον πρωθυπουργό να υπερηφανεύεται για τα “κατορθώματα” της Κυβέρνησής του στον χώρο της Παιδείας τα τελευταία δύο χρόνια. Κι αυτό ενώ, ενδεικτικά, έχουν καταργηθεί τα πρότυπα σχολεία, έχουν υποβαθμιστεί τα ολοήμερα σχολεία, έχει κριθεί αντισυνταγματικός ο Νόμος Μπαλτά - Κουράκη για τις επιλογές στελεχών εκπαίδευσης, έχουν επιστρέψει οι αιώνιοι φοιτητές.
Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να υπόσχεται ακοστολόγητες παροχές για όλους, σε ένα κρεσέντο υποτιθέμενης ευαισθησίας.
Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλαγές που σηματοδοτούν την οπισθοδρόμηση και ακυρώνουν την αναπτυξιακή προοπτική των Ανώτατων Ιδρυμάτων.
Τι δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό: Με ποιο σχέδιο θα πραγματοποιήσει όλα αυτά που “γενναιόδωρα” υποσχέθηκε, που θα βρει τους απαραίτητους πόρους για να υλοποιήσει τις ψηφοθηρικές εξαγγελίες του, πώς θα αναβαθμίσει ποιοτικά το σχολείο όταν δεν κάνει ούτε μία αναφορά στην αξιολόγηση εκπαιδευτικών. Οι όποιες σωστές μεμονωμένες προγραμματικές σκέψεις, δυστυχώς χάνονται μέσα στο γνωστό και δοκιμασμένο λαϊκισμό της Κυβέρνησης.
Έναν λαϊκισμό που κορυφώθηκε όταν ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για μόνιμους διορισμούς. Χωρίς κανένα στοιχείο ούτε για το πόσοι ούτε για το πώς, και ιδίως όταν η ίδια η Κυβέρνηση έχει παραδεχτεί, δια αιτιολογικής έκθεσης σε τροπολογία, ότι δεν μπορεί να προβεί σε μόνιμους διορισμούς έως το 2019.
Δυστυχώς, στα βήματα του πρωθυπουργού, κινήθηκε και ο Υπουργός Παιδείας, καθώς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις απαιτήσεις των δανειστών σε σχέση με την ιδιωτική εκπαίδευση, είπε ότι “θεωρούμε ότι έχει γίνει δεκτό αυτό που ήδη υπάρχει”, δηλ. ο Νόμος Φίλη 4415/2016, όπως ψηφίστηκε στις 31/08/2016.
Ο Υπουργός φαίνεται δεν διάβασε καλά το κείμενο της προσυμφωνίας με τους δανειστές. Σε αυτό η τροποποίηση του εν λόγω Νόμου Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση τίθεται ξεκάθαρα ως προαπαιτούμενο.
Αυταπάτες; Ψέματα; Τίποτε από αυτά δεν θα επιτρέψουμε σε τόσο σοβαρά θέματα που διαμορφώνουν το μέλλον των παιδιών μας».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ με αφορμή τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας:
«Όπως είπε σήμερα και ο Πρωθυπουργός στο υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ “τώρα τρέχει” για να ψηφίσει το τέταρτο μνημόνιο, που θα κόβει δύο ακόμη συντάξεις, ένα ακόμα μηνιάτικο για όσους έχουν δουλειά, ενώ στην παιδεία θα διατηρήσει μειωμένες τις δαπάνες σε όλες τις βαθμίδες, οι οποίες στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αγγίζουν το 70%, με τον κόφτη να περιμένει στη γωνία για νέες μειώσεις».
Και συνεχίζει: «Τρέχει για να γενικεύσει τη μερική απασχόληση στην εκπαίδευση των χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, να δώσει φθηνούς εργαζόμενους, με την ταμπέλα της μαθητείας, σε εργοδότες που θα επιδοτούνται με ζεστό χρήμα».
Όπως συμπλήρωσε το ΚΚΕ, «τρέχει φυσικά και το “παραμύθιασμα” για τα ακριβά μεταπτυχιακά, που παραμένουν και τη δωρεάν φοίτηση σ’ αυτά, που όμως προϋποθέτει την απλήρωτη εργασία στα ιδρύματα, για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων στα ΤΕΙ που θα βαπτιστούν “αναβάθμιση”, για διετές νηπιαγωγείο που ήδη ισχύει, αλλά δεν εφαρμόζεται, λόγω ελλείψεων σε υποδομές και εκπαιδευτικούς.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το εθνικό απολυτήριο και την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, σύμφωνα με το ΚΚΕ «όχι μόνο δεν χτυπούν την παραπαιδεία, αλλά τη θεριεύουν».
«Η απάντηση στη θρασύτητα του πρωθυπουργού είναι η μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 17 Μάη», κατέληξε ο Περισσός.

Την επέκταση των ολοήμερων σχολείων ανακοίνωσε ο Τσίπρας. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε επίσης ότι τον Σεπτέμβριο θα ανοίξουν 630 αίθουσες για προσφυγόπουλα «Θέλουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας.
Η πραγματική μαθησιακή διαδικασία γίνεται στο σχολείο και όχι στο πάρεργο των φροντιστηρίων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Παιδείας.
«Σε αυτό ακριβώς στοχεύουν όλες οι αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει, πως στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται «η μάθηση και όχι η εξέταση».
Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου ώστε να οδηγηθούμε στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε επίσης ο πρωθυπουργός.
Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, οι μαθητές θα έχουν λιγότερα μαθήματα, περισσότερες ώρες και το εθνικό απολυτήριο είναι αυτό που θα ορίζει την κατανομή των εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε την επέκταση του ολοήμερου σχολείου από τον Σεπτέμβριο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το πρόγραμμα, είπε, θα επεκταθεί συνολικά σε 830 δημόσια σχολεία σε όλη τη χώρα και θα αφορά πάνω από 10.000 μαθητές.
Συνέχισε τονίζοντας ότι εντός της επόμενης τριετίας καθιερώνεται η 14ετης βασική εκπαίδευση στη χώρα που θα περιλαμβάνει το νήπιο και το προνήπιο και δεσμεύτηκε ότι κανένα παιδί άνω των 4 ετών δεν θα μένει εκτός νηπιαγωγείου. Στόχος επίσης είπε, είναι να μην υπάρχουν περισσότερα από 22 παιδιά ανά τμήμα.
Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είπε ότι αναγνωρίζονται τα πενταετή προγράμματα σπουδών ως μάστερ, δηλαδή μεταπτυχιακά.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι μετά από διαδικασίες αξιολόγησης τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά θα συγχωνευτούν για να δημιουργήσουν ένα νέο ΑΕΙ που θα ονομαστεί Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Είπε ότι έρχεται την άλλη εβδομάδα νομοσχέδιο στη βουλή που προβλέπει ότι κανένας φτωχός φοιτητής δεν θα μένει εκτός μεταπτυχιακών σπουδών. Επίσης οι πρυτάνεις θα εκλέγονται σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από τους Πρυτάνεις για να υπάρχει συναίνεση.
Ανακοίνωσε την επανίδρυση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς ενώ πρόσθεσε ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα με τους 20.000 αναπληρωτές μέσα στην επόμενη τριετία. Κι ακόμη ανακοίνωσε την ενίσχυση με 65 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο των πανεπιστήμιων από το 2018 και μετά.
Τέλος επεσήμανε ότι τον Σεπτέμβριο θα ανοίξουν 630 αίθουσες για προσφυγόπουλα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο υπουργείο Παιδείας, υπογράμμισαν τα εξής::

  • Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε κουρασμένα όσα ο Υπουργός Παιδείας από την πρώτη ήμερα ανάληψης των καθηκόντων του διαρρέει είτε δημοσιογραφικά είτε στις δημόσιες εμφανίσεις του. Ανεφάρμοστες υποσχέσεις, χωρίς πράξεις, χωρίς καμία συζήτηση στη Βουλή. Τις υποσχέσεις και τις δήθεν δεσμεύσεις τους δεν τις πιστεύει πια κανείς.
  •  Ακόμη χειρότερος ο συμβολισμός της επίσκεψης του κου Τσίπρα. Επιλέγει πάντα το Υπουργείο Παιδείας για να ξεκινήσει την εκστρατεία παραπλάνησης της κοινωνίας από την σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος επιβάλλει με το δεύτερο δικό του μνημόνιο που έχει τη δική του υπογραφή. Δείχνει έτσι πόσο υπολογίζει την παιδεία, την αγωνία των μαθητών και το μέλλον των νέων παιδιών.
  •  Αλλά τι να περιμένει κανείς από ένα κόμμα που μοναδικό του μέλημα ήταν να οργανώνει καταλήψεις και να παρακινεί σε ανυπακοή. Και από έναν Πρωθυπουργό που αξιολογούσε δήθεν τον προηγούμενο Υπουργό Παιδείας με άριστα 10 και μετά τον απέπεμπε.
  • Δεν μπορεί να υπολογίζει η νέα γενιά και η Ελλάδα σε όσα άκουσε σήμερα. Γιατί η κυβέρνηση έχει αφαιρέσει από την πολιτική της στην Παιδεία κάθε έννοια που αφορά την αξιοκρατία, την ποιότητα και την αριστεία. Γιατί η κυβέρνηση εγκαθιδρύει μια μαζική εκπαίδευση χαμηλής ποιότητας. Ενώ την ίδια ώρα επιβάλλει τον πλήρη κομματικό έλεγχο της εκπαίδευσης και μάλιστα ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ όπως αποδείχτηκε περίτρανα με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.
  •  Δε θα σταματήσουμε να καλούμε αυτήν την κυβέρνηση σε πραγματικό, ειλικρινή και με ευρείες συναινέσεις διάλογο σε θέματα που αφορούν την προοπτική της χώρας και της νέας γενιάς.
  • Ο Πρωθυπουργός αρκέστηκε σε εξαγγελίες για διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών τις οποίες θα επανεξετάσει στο τέλος του 2017 και αυτό πάλι σε τριετές ορίζοντα. Να θυμίσουμε ότι είναι τουλάχιστον η 3η φορά που εξαγγέλλονται αορίστως αυτοί οι διορισμοί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ο θεσμός των ολοήμερων σχολείων έτσι όπως έχει υποβαθμιστεί από άποψη περιεχομένου διδασκαλίας και δραστηριοτήτων μετά τις αλλαγές των Υπουργών Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, επεκτείνεται και στα μονοθέσια έως και τριθέσια δημοτικά σχολεία. Πράγματι ακούγεται θετικό, αλλά ο κ. Τσίπρας απέφυγε να εξηγήσει σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου πώς θα στελεχώσει τις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν από τον μεγαλύτερο αριθμό σχολείων. Ελπίζουμε να μην εννοεί ότι θα μετατραπούν τα σχολεία απλά σε απογευματινά παιδοφυλακτήρια...
  • Σε ό,τι αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκεί υποσχέθηκε 65 εκ. ευρώ επιπλέον από το 2018 αλλά και υπεραμύνθηκε της «καινοτομίας» ύπαρξης ξεχωριστών ψηφοδελτίων για την εκλογή των αντιπρυτάνεων, αγνοώντας τις σοβαρές επιφυλάξεις των ίδιων των διοικήσεων των ΑΕΙ οι οποίες πιστεύουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε δυσλειτουργίες και προβληματικές καταστάσεις.
  • Για το θέμα των σχολικών γευμάτων είναι τουλάχιστον άστοχη η αναφορά του κ. Τσίπρα για «αντίμετρα» καθώς μια Πολιτεία πρέπει να το θεωρεί αυτό ως μέτρο 1ης προτεραιότητας. Αλλά τι να περιμένει κανείς από μία κυβέρνηση η οποία δεν κατάφερε να απορροφήσει ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα της Ε.Ε. για τα φρούτα και τα λαχανικά στα σχολεία.
  • Τέλος ο κ. Πρωθυπουργός ξέχασε να κάνει έστω μια στοιχειώδη αυτοκριτική για τη ζημιά και για τα μπρος-πίσω που έκανε η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Και βέβαια δεν ανέφερε τίποτε για την απόφαση του ΣτΕ και την ακύρωση της διαδικασίας εκλογών διευθυντών στην εκπαίδευση που η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επί υπουργίας Μπαλτά-Κουράκη νομοθέτησε, προκαλώντας αλαλούμ στον χώρο της Α’ και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: