ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Επιστολή Γαβρά προς Ερντογάν: Διαγράφεται μέρος της ιστορίας σας

ΕΘΝΟΣ.gr
«Βίαια περιστατικά που συνόδευσαν την ειρηνική αυτή συγκέντρωση δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχνάμε τους λόγους που έγινε. Επιπλέον, δεν είναι ακόμα σαφές ποιοι ήταν οι προβοκάτορες», γράφει ο Ελληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς σε επιστολή του προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ερντογάν μετά τα επεισόδια της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη στα οποία περίπου 200 διαδηλωτές, ανάμεσά τους και ο ίδιος, ήρθαν αντιμέτωποι με τη βίαιη παρέμβαση της τουρκικής αστυνομίας ενώ διαμαρτύρονταν για την κατεδάφιση του ιστορικού κινηματογράφου Εμέκ.
«Το εμπόριο δεν πρέπει να υπερτερήσει του πολιτισμού», τονίζει ο Κώστας Γαβράς, που βρέθηκε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη λεωφόρο Ιστικλάλ, στην επιστολή προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν
Στην καρδιά της πόλης, στη λεωφόρο Ιστικλάλ, το νερό και τα δακρυγόνα που εκτοξεύτηκαν κατά των συγκεντρωμένων (παγιδεύτηκαν εκεί αφού οι αρχές ειδοποιήθηκαν για παράνομη διαμαρτυρία και μπλόκαραν την προσέγγιση στον παράπλευρο δρόμο που βρίσκεται το σινεμά) προκάλεσαν λιποθυμικό επεισόδιο στον γνωστό Τούρκο σκηνοθέτη Ερντέν Κιράλ, ενώ η αστυνομία συνέλαβε τρεις διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος κριτικός κινηματογράφου Μπεργκέ Γκιουλ.

«Το εμπόριο δεν πρέπει να υπερτερήσει του πολιτισμού», τονίζει ο Κώστας Γαβράς στην επιστολή προς Ερντογάν, μια και το κτίριο Εμέκ, χτισμένο το 1884, προορίζεται να γίνει πολυκατάστημα που θα στεγάζει και πολλές κινηματογραφικές αίθουσες.

Ο δημιουργός του «Ζ», που βρέθηκε στην τουρκική πόλη για να παραλάβει ένα τιμητικό βραβείο καριέρας από το 32ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης (30 Μαρτίου - 14 Απριλίου), ζητάει ακόμη από τον Τούρκο πρωθυπουργό να διασφαλίσει την πολιτιστική ακεραιότητα της Κωνσταντινούπολης. «Η κατεδάφιση του θεάτρου θα είναι ισοδύναμη με τη διαγραφή ενός σημαντικού μέρους της ιστορίας και θα αποτελέσει ένα πολιτικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό λάθος», συμπληρώνει.

Στη συγκέντρωση
Εκτός από τον Ελληνα σκηνοθέτη, που στη συγκέντρωση της Κυριακής μίλησε στους συγκεντρωμένους, παρόντες στη διαμαρτυρία ήταν και ο Βρετανός συνάδελφός του Μάικ Νιούελ, ο Χιλιανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Μάρκο Μπεχίς, ο Γερμανός Γιαν Ολε Γκέρστερ, καθώς και Τούρκοι ηθοποιοί (Αχμέτ Μουμτάζ Τεϊλάν, Σέρα Γιουλμάζ, Τσεμ Νταβράν).

Το «σχέδιο Ταξίμ», που προβλέπει την ανάπλαση της περιοχής Μπέγιογλου (το γνωστό Πέραν), επηρεάζει την υπόσταση ενός κινηματογράφου-συμβόλου. Το κτίριο Εμέκ (σημαίνει «κόπος») λειτούργησε για πρώτη φορά ως κινηματογράφος το 1924 για να συνεχίσει ως τον Οκτώβριο του 2009. Στις φιλοξενούμενες εκδηλώσεις του ήταν ενταγμένες για 28 χρόνια και οι προβολές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης.

Η διαμαρτυρία της Κυριακής δεν συνέβη ξαφνικά. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές του 2010, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ιδιωτικοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος με την πώλησή του σε έναν μεγάλο επενδυτικό όμιλο.

Από τότε, ντόπιοι, κινηματογραφόφιλοι και ακτιβιστές που δεν θέλουν να δουν να γκρεμίζεται μια αίθουσα από την οποία «όλοι οι Τούρκοι έχουν κι από μια ευχάριστη ανάμνηση», όπως λένε οι ίδιοι, εκφράζουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο με μια σειρά ανεξάρτητων κινήσεων. Πριν από μία βδομάδα, περίπου 30 ακτιβιστές κατέλαβαν το Εμέκ με πλακάτ που έγραφαν «Δεν θα επιτρέψουμε την πραγματοποίηση του σχεδίου Ταξίμ» και συνθήματα όπως «Το Εμέκ είναι δικό μας, η Κωνσταντινούπολη είναι δική μας».
Καταδίκη 
Το Ιδρυμα Πολιτισμού και Τεχνών της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε χθες ανακοίνωση καταδικάζοντας τη βία από την πλευρά της αστυνομίας. «Καταδικάζουμε τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας απέναντι σε φιλήσυχους διαδηλωτές, που δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να προστατεύουν μια πολιτιστική κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης», αναφέρεται σχετικά.

ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: