ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Η κυβέρνηση πνίγεται… πολιτικά στα ψέματά της


Του Γιώργου Κύρτσου
Ο κ. Τσίπρας θριάμβευσε πολιτικά και εκλογικά υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες και χρησιμοποιώντας διαφορετική πολιτική γλώσσα ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθυνόταν. Συνεχίζει να εφαρμόζει την ίδια μέθοδο τώρα που είναι πρωθυπουργός αλλά πλέον η κοινή γνώμη δεν τον αξιολογεί τόσο με βάση αυτά που λέει όσο με βάση αυτά που κάνει ή δεν κάνει.

Ιδιοτελής ασάφεια

Σε όλα τα ζητήματα μεγάλης σημασίας η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο στη βάση μιας πολιτικά ιδιοτελούς ασάφειας. Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) αντέδρασε αρνητικά στην παρουσίαση των προτάσεων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό από τον αρμόδιο υπουργό κ. Κατρούγκαλο. Οι κυβερνητικές προτάσεις δεν είναι συγκεκριμένες και δεν αναφέρονται σε βασικά ζητήματα, όπως ποια είναι η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή που σχετίζεται με το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό και πώς ακριβώς θα επιτευχθεί. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε με την υπόσχεση για παροχή 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, στη συνέχεια δεσμεύτηκε ότι δεν θα μειωθεί καμία σύνταξη και τώρα έχει χαράξει μια τελευταία κόκκινη γραμμή που είναι η διατήρηση των κύριων συντάξεων στα σημερινά επίπεδα εφόσον προετοιμάζεται η περικοπή στις επικουρικές και τα εφάπαξ. 

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ανέλαβε την υποχρέωση έναντι των Ευρωπαίων εταίρων να μειώσει το κόστος που έχει το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα για τον Κρατικό Προϋπολογισμό κατά 1,8 δισ. ευρώ το 2016. Κυβερνητικοί παράγοντες διαρρέουν στα ΜΜΕ ότι με τα μέτρα που έχει αποφασίσει αλλά δεν ανακοινώνει η κυβέρνηση, η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί το 2016 για να ικανοποιηθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι έχει περιοριστεί στα 800 εκατ. ευρώ. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εξηγήσει ποιες θα είναι οι στοχευμένες μειώσεις στις συντάξεις με τις οποίες θα αποτραπούν οι οριζόντιες μειώσεις.
 
Ιδια γεύση και σε ό,τι αφορά στο λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση το εμφάνισε στη Βουλή χωρίς να το έχει κοστολογήσει και χωρίς να έχει πάρει την έγκριση των Ευρωπαίων εταίρων. Υποχρεώθηκε σε μια ταπεινωτική προσωρινή απόσυρσή του μέχρις ότου γίνουν οι αναγκαίες συνεννοήσεις σε επίπεδο Euro Working Group. Στους Ευρωπαίους εταίρους η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα με μηδενικό κόστος, στους πολίτες που την εμπιστεύτηκαν έχει υποσχεθεί παράλληλο πρόγραμμα το οποίο θα τους απαλλάξει από τις δεσμεύσεις και τη λιτότητα του τρίτου Μνημονίου και στα ΜΜΕ διαρρέει ότι το κόστος τους προγράμματος είναι μόλις 100 εκατ. ευρώ.

Μια ματιά στα συγκεκριμένα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο υποτιθέμενο παράλληλο πρόγραμμα ενισχύει την άποψη ότι έχουμε να κάνουμε με μια εξουσία που ειδικεύεται στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Στο παράλληλο πρόγραμμα εντάσσονται μέτρα όπως είναι η νομιμοποίηση της καύσης των νεκρών, τα οποία βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με τη διαχείριση της οικονομίας, και η διάθεση πρόσθετων κονδυλίων στους γιατρούς του ΕΣΥ προκειμένου να περιοριστούν οι αντιδράσεις τους στη διαρκή και προκλητική μείωση των δαπανών για τη δημόσια Υγεία από μια «φιλολαϊκή» κυβέρνηση.

Ακόμη και στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους συνομιλητές τους χωρίς τελικά να πείθουν. Σε επίπεδο Ε.Ε. η κυβέρνηση προσυπογράφει όλες τις πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών χωρίς όμως να συμμετέχει στην προσπάθεια.

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει ικανοποιημένος επειδή υποτίθεται ότι έχουν αναδειχθεί οι ευθύνες της Τουρκίας για την αύξηση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών σε ανεπίτρεπτα επίπεδα, αυτό που δεν λέει όμως είναι ότι η κυβέρνησή του θεωρείται υπεύθυνη από τους περισσότερους Ευρωπαίους εταίρους για τη μη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Το αποτέλεσμα της προκλητικής κυβερνητικής αδράνειας είναι η αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου της Τουρκίας, η οποία αντιμετωπίζεται από τους Ευρωπαίους εταίρους σαν η τελευταία δυνατότητα για σοβαρό έλεγχο των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών. 

Η ώρα της αλήθειας

Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων-χαρακτηριστικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρίας Pro Rata για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών»- σήμανε για την κυβέρνηση η ώρα της αλήθειας. Οι περισσότεροι πολίτες κρατάνε ολοένα μεγαλύτερες αποστάσεις από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του και δεν επηρεάζονται από την πολιτικά ιδιοτελή ασάφειά τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Pro Rata, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει στο 20% με τη Ν.Δ. να κινείται στο 19% και τη Χρυσή Αυγή να καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστό 6,5%. Η δημοσκοπική πτώση της Ν.Δ. πρέπει να αποδοθεί στην περιπετειώδη εξέλιξη της μάχης για την ηγεσία ενώ η δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση με τη διαπίστωση των πολιτών ότι η κυβέρνηση τους εμπαίζει χωρίς να ξέρει τι ακριβώς θέλει και πώς να το επιδιώξει.

Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι 75% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι θα επιδεινωθεί, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, η κατάσταση της εθνικής οικονομίας το 2016. Επίσης, 70% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι θα επιδεινωθεί η προσωπική τους οικονομική κατάσταση κατά τη διάρκεια του 2016 και 22% εκτιμούν ότι θα παραμείνει η ίδια.

Οι δείκτες απαισιοδοξίας σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο προτού καν αρχίσει η εφαρμογή των πιο δύσκολων μέτρων που έχει προσυπογράψει ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει χάσει τον αγώνα από τα αποδυτήρια. Η δημοτικότητά της κατέρρευσε προτού αρχίσει να εφαρμόζει τα πιο δύσκολα από τα συμφωνηθέντα μέτρα. Η δημοσκοπική της αποδυνάμωση ενισχύει τις αναστολές των ηγετικών στελεχών και περιορίζει ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό του κλίματος που δημιουργείται είναι το γεγονός ότι καταγράφονται ολοένα μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ της διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος για να συμπεριληφθούν σε αυτό το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, ακόμη και η Ν.Δ.

Οι περισσότεροι συμπολίτες μας καταλήγουν στο αναπόφευκτο συμπέρασμα ότι δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν από την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου και πως θα ήταν καλύτερο να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό κυβερνητικό σχήμα παρά τις προφανείς πολιτικές δυσκολίες και την έλλειψη εγγυήσεων για την αποτελεσματικότητά του.

Χωρίς προοπτική

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε φάση δημοσκοπικής συρρίκνωσης και τους ΑΝ.ΕΛ. να ανήκουν πλέον στο δημοσκοπικό περιθώριο, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει καμία προοπτική σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων. 

Τα στελέχη της δίνουν, με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας, τη μάχη για την καρέκλα και τα «τυχερά» της. Εξυπηρετούν και αυτοεξυπηρετούνται, βολεύουν κομματικούς παράγοντες, φίλους και συγγενείς σε καλοπληρωμένες θέσεις του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα της οικονομίας, στήνουν ένα νέο κομματικό κράτος κι εξυπηρετούν με σκανδαλώδη τρόπο τους περισσότερους διαπλεκόμενους, τους οποίους δεν έχουν πρόβλημα να καταγγέλλουν στο πλαίσιο του διαρκούς αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει πλήρως σαν μηχανισμός διαχείρισης της κρίσης με αποτέλεσμα να ανεβαίνει συνεχώς το σχετικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Επιδιώκει όμως να επιτύχει, αξιοποιώντας τις αδυναμίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σαν μηχανισμός ελέγχου της εξουσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: