ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Δραματική η κατάσταση στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας

SOS εκπέμπει η εκπαίδευση.
 Όταν η χώρα παραπαίει, απαιτείται εθνική συνεννόηση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων.

Αγαπητές Φοιτήτριες, Αγαπητοί Φοιτητές

Η Πρυτανεία του ΑΠΘ ενημερώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου για το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης του επόμενου έτους. Τα χρήματα που θα διατεθούν το 2016 για το σύνολο των λειτουργικών εξόδων του ΑΠΘ θα μειωθούν κατά 20% σε σχέση με το 2015, φθάνοντας σε συνολική μείωση περίπου 73% σε σχέση με την κρατική χρηματοδότηση του 2009. Τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των βασικών δαπανών λειτουργίας για το επόμενο έτος, και πολύ περισσότερο δεν επιτρέπουν την αναβάθμιση ή αντικατάσταση εκπαιδευτικού και άλλου εξοπλισμού. Το άμεσο αίτημα του ΑΠΘ προς την κυβέρνηση εδώ και μήνες είναι, εάν δεν μπορεί να δοθεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση, τουλάχιστον να επιτραπεί να καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό από χρήματα του ταμειακού υπολοίπου που έχει το ΑΠΘ από παλαιότερα έτη.

Ο Πρύτανης συναντήθηκε και ενημέρωσε διεξοδικά την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων (τον Υπουργό κ. Φίλη και την αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργό κ. Αναγνωστοπούλου) για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΑΠΘ, καθώς επίσης και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν αυτός επισκέφθηκε το ΑΠΘ για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου (26/10). Οι Πρυτανικές Αρχές αναλογιζόμενες τη σοβαρότητα της κατάστασης προχωρούν στην άμεση δημοσιοποίησή του προβλήματος, καθώς δεν έχουν εκ του νόμου καμία άλλη δυνατότητα για την αντιμετώπισή της. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βασίζεται στην κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των βασικών δαπανών του και είναι ευθύνη της πολιτείας η οικονομική υποστήριξη της λειτουργίας του. Η θεσμοθέτηση διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο δεν συζητήθηκε ποτέ ως προοπτική σε κανένα όργανο του Πανεπιστημίου και δεν βρίσκεται ούτε στους σχεδιασμούς του, ούτε στη δικαιοδοσία των διοικητικών του οργάνων με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο. Ευθύνη της πολιτείας είναι η νομοθέτηση λύσεων που θα επιτρέψουν την ομαλή υλοποίηση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου με το αναγκαίο προσωπικό και υποδομές. Η συνεχιζόμενη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού είναι ένα ακόμη πολύ σοβαρό πρόβλημα για το πανεπιστήμιο.

Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου (Πρυτανικές Αρχές, Κοσμήτορες Σχολών, Πρόεδροι Τμημάτων) και το σύνολο των Καθηγητών δεσμευόμαστε πως πρώτη και ύψιστη προτεραιότητα είναι το εκπαιδευτικό μας έργο και οι ανάγκες των φοιτητών μας. Θετική εξαίρεση στη γενική τάση αποτελεί η διατήρηση των κονδυλίων σίτισης στα περσινά επίπεδα. Υπενθυμίζουμε ότι η ορθολογική χρήση των δημοσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων σίτισης, είναι υποχρέωσή μας, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ απευθύνουν έκκληση προς όλους τους φοιτητές του ιδρύματος να βοηθήσουν στο μέτρο των δυνάμεών τους. Απευθύνουν έκκληση για την, κατά το δυνατό, προσεκτική χρήση των υποδομών, σεβασμό στο περιβάλλον της καθημερινότητάς τους, ορθολογική χρήση των ενεργειακών πόρων, αύξηση της φροντίδας τους για το Πανεπιστήμιο που είναι το δεύτερο σπίτι τους. Η συνεργατική προσπάθεια όλων των μελών του ΑΠΘ είναι σήμερα απαραίτητη περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε όλοι ότι μπορούμε, ώστε οι φετινοί νέοι πρωτοετείς φοιτητές να έχουν την ίδια πρόσβαση στη γνώση, στις βιβλιοθήκες και στα αμφιθέατρα, τις ίδιες παροχές και δυνατότητες, με τους φετινούς αποφοίτους μας.
Οι Πρυτανικές Αρχές

Κοινοποίηση
Καθηγητές & Προσωπικό του ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια: